maanantai 11. huhtikuuta 2016

Lupaus aloittelijaystävällisyydestä

"Pelimme on aloittelijaystävällinen, joten kaikki pelaajat kokemukseen katsomatta ovat tervetulleita! :)"  on lause, joka vilisee vähän joka toisen pelin etusivulla tai säännöissä tai jossain päin sivustoa. On hieno asia että pelistä sanotaan sen olevan aloittajaystävällinen, koska jostainhan kaikkien on aloitettava joskus. Mutta mitä se aloittelijaystävällisyys käytännössä tarkoittaa admineille, vanhoille pelaajille ja etenkin tälle uudelle aloittelijalle?

Mielestäni aloittelijaystävällisyys tarkoittaa sitä että aloitteleva pelaaja saa luvan tehdä kaikki aloittelijan virheet ja kysyä ne typerimmätkin kysymykset ilman että kukaan pelissä on häntä siitä tuomitsemassa. Hän saa apua kun sitä tarvitsee ja mikä ehkä parasta, hän saa apua jopa silloin kun ei sitä välttämättä tajua tarvitsevansa. Eli joku on aina auttamassa ja ohjaamassa oikeaan suuntaan, jotta pelaaja todella oppii sen mitä halusikin oppia alkaessaan roolipelaamaan. Totta on ettei tämä roolipelaaminen ole mitään rakettitiedettä, mutta harmillisen usealla on myös niitä huonoja kokemuksia omista aloittelijanvuosistaan.

Jos ylläpito menee kirjoittamaan infoihin pelinsä olevan aloittelijaystävällinen, se tuo mukanaan aika suuren vastuun. Monet aloittelijatkin ovat melko nopeasti perillä siitä missä mennään ja miten toimitaan, mutta mukaan mahtuu myös niitä jotka tarvitsevat apua ja tukea kauemmin kuin pari ensimmäistä päivää.
Lähdetäänpä liikkeelle siitä hahmopyynnöstä. Yleensä aika monissa peleissä ensimmäisen hahmopyynnön ohessa halutaan tietää pelaajasta nimimerkki, ikä ja pelikokemus. Itse koen nämä tiedot tarpeelliseksi juurikin sen takia että osaan ylläpitäjänä suhtautua pelaajaan oikein. Esim. jos pelaaja kertoo kymmenen vuoden pelikokemuksesta, oletan että hän osaa homman eikä tee enää kamalasti perusvirheitä. Jos taas pelaaja kertoo ettei hänellä ole minkäänlaista pelikokemusta, voi jo hahmopyyntöä lukiessa miettiä mistä kannattaa sanoa ja mistä ei. Jos hahmopyynnössä on siis jotain nillitettävää. Aloittelevien pelaajien kohdalla en yleensä ala nillittämään kirjoitusvirheistä, pienistä epäkohdista tai muustakaan sellaisesta mikä ei varsinaisesti estä pelaamista. Jos jotain täytyy sanoa niin keskityn niihin isompiin juttuihin, joista tiedän että ne saattavat hankaloittaa pelaamista ja etenkin alkuun pääsemistä. Luotan tässä kohtaa siihen että kun pelaaja kehittyy, hän huomaa itse nämä pienemmät virheet ja korjaa ne jos kokee tarpeelliseksi. Tärkeämpää kuin yksityiskohdista nillittäminen, on minusta se että aloitteleva pelaaja pääsee nopeasti sorvin ääreen ja tuntee olonsa tervetulleeksi. Eli lyhyesti siis minusta ylläpidon kannattaa hahmopyyntöä lukiessa huomioda pelaajan aikaisempi pelikokemus tai sen olemattomuus ja miettiä mistä kaikesta kannattaa alkaa huomauttamaan ja mistä ei.

Kun tämä aloitteleva pelaaja on sitten saatu peliin mukaan, alkaa vasta se ylläpidon varsinainen "aloittelijaystävällisyyteen" liittyvä homma. Pelaajahan on yhä aloittelija, vaikka saikin juuri hahmopyynnön hyväksytysti läpi. Hän ei edelleenkään ole pelannut viestin vertaa roolipeleissä ja sen takia pistäisin ylläpidolle vastuun siitä että pelaaja pääsee jyvälle hommasta. En tiedä onko nyt hyvä vai huono asia että ylläpito itse tarjoutuu peliseuraksi, koska ylläpito saattaa myös pelottaa uutta pelaajaa ja kasata turhia paineita. Vinkkinä voisin ylläpitäjille sanoa että potkii jotain vanhempia pelaajia ottamaan myös kontaktia tähän aloittelijaan ja ehdottaa peliseuraa. Pääasia on se että aloittelijamme pääsee pelaamaan ja saa hyvän ensikokemuksen itselleen. Ensimmäisessä pelissä ei taas kannata alkaa huomauttelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä, elleivät aloittelijan pelaaminen jotenkin estä omaa vastaamista tai vie peliä ns. väärille raiteille. Ensimmäisen pelin tarkoitus on mielestäni juuri se että uusi, aloitteleva pelaaja saa hyvän kokemuksen ja lähtee hyvillä mielin etenemään. Hän ehtii pelin aikana tutustua pariin muuhun pelaajaan ja tuntee olonsa kotoisaksi.. Ja sen jälkeen on turvallisempaa alkaa kertomaan vinkkejä siitä miten sitä pelaamista voisi kehittää.. Ja huomauttelemaan esim. autohittaamisesta tai muusta vastaavasta, mikä tuntuu toistuvan pelaajan viesteissä. Koskaan ei kannata heti alkuun alkaa huomauttelemaan pelivirheistä, koska siitä tulee kaikille vain paha mieli ja aloittelevalle pelaajalle saattaa tulla sellainen "en osaa, lähden pois"-tunne. Ja kun se tunne tulee, peli on menetetty.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa ettei oma auttaminen mene holhoukseen saakka! Pitää antaa tilaa oppia asioita itsekin eikä olla kokoajan kyttäämässä jokaista peliviestiä. Yksin jättäminen ei ole hyvä asia, mutta ei ole holhoaminenkaan. Tämä aloittelijoista huolta pitäminen kannattaakin siis tehdä juuri jutustelun ja pelaamisen kautta.. Ei niinkään kertomalla yksityisviestitse että nyt voisit tehdä näin ja näin. Sen ns. punakynän voitte myös jättää ihan sinne työpöydän laatikkoon! Peliviestien perään ei koskaan, koskaan saa kirjoittaa mitään punaisella ja huomauttaa siten virheestä. Se on julkinen nolaus.

Mitä vanhoihin pelaajiin tulee, kehottaisin heitäkin ottamaan huomioon tämän aloittelijaystävällisyys-lupauksen koska vaikka lupaus käytännössä velvoittaa vain ylläpidon toimimaan niin että aloittelijat pääsevät jyvälle pelaamisesta, myös vanhempien pelaajien kannattaa ottaa tämä asia huomioon. Se tarkoittaa sitä että peliin saattaa liittyä aikain saatossa hyvin eri tasoisia pelaajia ja jotta pelin tunnelma pysyisi hyvänä, vanhojen pelaajienkin kannattaa ottaa nämä aloittelijat vastaan sellaisella "annetaan virheet anteeksi"-hengellä. Tätä ei tietenkään voi vaatia keneltäkään, mutta onhan se nyt kannattavampaa peliyhteisön takia!

Ei tässä taas muuta tällä kertaa! Muistakaa mitä lupaatte jos lupaatte aloittelijaystävällisyyttä. Se ei ole vaan sana vaan se antaa lupauksen siitä että voi tehdä rauhassa virheitä ilman että siitä tuomitaan.

Aurinkoista päivää kaikille!

2 kommenttia:

 1. (Tiedän, että tämä on vanha postaus, mutta löysin blogisi vasta, ja tämä aihe on itselleni ajankohtainen :D)

  Peräänkuuluttaisin myös sitä kuuluisaa kykyä ottaa vastaan kritiikkiä. Liian monesti olen nähnyt, kun neuvottu vetää herneen nenäänsä, tuli viesti sitten yksityisenä tai itse pelikentässä, oli neuvo miten ystävällinen ja aiheellinen tahansa.
  Olen nähnyt pari tilannetta, joissa jo hahmohyväksyntä kaatuu tähän.
  "Hei, korjaisitko asian x, niin hahmo on ok!" on aiheuttanut herne-maissi-paprika kohtauksen ja pelaaja on poistunut kuvioista.

  Tämä koskee myös ihmisiä, jotka ovat pelanneet pidempään. Olen nähnyt useasti, kuinka pelaaja toteaa omistavansa 10 vuotta kokemusta, mutta realistiseksi tarkoitettu hahmo osaa suunnilleen lentää, ja muchaus on valloillaa. Huomauttamisesta seuraa väittely, jossa ei ole voittajia, ja kaikilla on paha mieli.

  Summasummarum: Antakaa palautetta, ja olkaa valmiina vastaanottamaan sitä myös itse.

  VastaaPoista
 2. Anteeksi tupla kommentti, sama ano tässä taas!

  Tästä "julkisesta nolauksesta" olen hieman toista mieltä. Myönnän, että mielipiteeni saattaa olla vääristynyt, sillä aloitin ropettamiseni paikkassa, jossa oli hyvin hyvin hyvin myrkyllinen ilmapiiri.

  Huomauttamalla julkisesti takasi sen, että kaikki näkivät, että huomautettavaa ei haukuttu, vaan hänelle huomauttettii asiasta ystävällisesti. Ei tarvinnut alkaa linkittämään jälkikäteen print screenattuja yksityisviestejä, jos huomautettu alkoi myöhemmin kerätä sotajoukkoja "haukkujaa" vastaan. (Joko mainitsin myrkyllisen ilmapiirin?)

  Toki, jos ropen ilmapiiri on hyvä, eikä selustaansa tarvitse jatkuvasti vilkuilla, niin yksityisviesti ja juttelu toimivat varmasti oikein hyvin.

  VastaaPoista