perjantai 23. syyskuuta 2016

Neljä tärkeää infoa roolipelistä

Noniin, nyt syksyn alkuun ensimmäinen kunnon pohdintateksti pitkään aikaan! Olen jo jonkin aikaa miettinyt pelin sivujen infoja ja niiden selkeyttä ja nyt viimein päätin ottaa asiaksi kirjoitella hieman kyseisestä aiheesta. Infojen selkeys kun on tärkeä osa sitä miten vierailija kokee uuden pelin ja infot vaikuttavat tietysti sitä kautta myös siihen muuttuuko vierailija pelaajaksi vai ei. 

Joskus.. Sanotaanko viisi vuotta sitten kun ylläpidin ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa peliä, minulle oli jotenkin todella tärkeää että kaikki infot mitä pelaajat ikinä voivat tarvita, löytyisivät kotisivuilta/foorumilta. Kyseessä oli kirjasarjaan pohjautuva peli ja jossain vaiheessa aloin miettimään infojen tärkeyttä; jos pelini pohjautuu fandomiin niin oletettavasti peliin liittyykin vain kyseisen fandomin edustajia. Joten mitä infoja peli oikeasti tarvitsee, koska pelaajat oletusarvoisesti tietävät jo kaiken fandomista.. ja jos eivät tiedä, aina voi kysyä tai pistää googleen hakusanan ja sillä saa tarvitsemansa tiedon. Noh, siihen aikaan sitä piti kuitenkin kirjoittaa kaikesta infoihin. Onneksi minulla oli luotettu co-admin apunani joka sitten hillitsi minua enkä kirjoittanut kaikkia fandomin infoja infoiksi asti. 
Ja nyt kun ylläpidän uutta roolipeliä samalla fandomilla, olemme minimoineet infot mahdollisimman vähäisiksi eivätkä sivut voisi olla enää helpommat. Ainakaan omasta mielestäni. 

Sitten toinen ylläpitämäni peli taas ei pohjaudu mihinkään ja se pitää sisällään tietysti kaikkea infoa hahmoista, maailmasta, juonesta ja ties mistä. Mutta sielläkin olen pyrkinyt pitämään infot mahdollisimman tiiviinä ja selkeinä paketteina. Ei liikaa eikä liian vähän.. Ja sen kultaisen keskitien löytäminen onkin vaikeaa. Ja jos joku pelaaja kysyy lisätietoa infoihin, laitetaanko siitä vastaus jo valmiisiin infoihin vai jättääkö laittamatta? Yleensä jätän laittamatta ellei lisäinfo ole jotenkin todella, todella tarpeellinen. Uskon nykyään vahvasti siihen että kaikkea ei tarvitse kertoa eikä kukaan kuole siihen jos kaikki yksityiskohdat eivät ole prikulleen samat jokaisessa pelitapahtumassa. 

Mutta mitä sitten pitää ehdottomasti löytyä jokaisen pelin infoista? Ainakin allekirjoittaneen mielestä on tärkeää muistaa että uusi liittyjä ei pysty sisäistämään järjetöntä määrää infoa kerralla, joten jos infoa on paljon, ne on ehkä hyvä jakaa kahteen osaan; perusinfoihin ja sitten syventäviin infoihin. Perusinfot ovat ne infot, jotka pelaajan pitää lukea ennen liittymistä. Tiivis paketti, joka on helppo sisäistää. Syventävät infot voivat sitten löytyä vaikkapa foorumilta. Ne ovat tarkempaa tietoa maailmasta ja hahmoista ja mistä ikinä, mutta niitä ei tarvitse tietää ennen liittymistä. 

Ensinäkin pelin yleiset tiedot; ketkä ylläpitävät, tekijänoikeudet, koska peli on perustettu, tiivistelmä siitä minkälainen peli on kyseessä ja millaisilla hahmoilla pelataan. Nämä tiedot voivat tuntua nopeasti ajateltuna vähän turhilta mutta oikeasti ne ovat todella tärkeitä. Minä ainakin vierailijana haluan tietää kenen sivuilla nyt olen ja nopeasti vilkaistuna on kiva tajuta myös minkälainen maailma on kyseessä ja millaisilla hahmoilla siellä pelataan. Perustamispäivämäärä ei sinänsä ole ihan top5-tärkeimmissä, mutta on sekin kiva tietää. 
Tärkeintä tässä on kuitenkin nimenomaan tuo tiivistelmä! Minä ainakin turhaudun melko nopeasti jos en saa uudesta pelistä selkeää kuvaa nopealla vilkaisulla. Ja uskallan väittää etten ole suinkaan ainoa, joka turhautuu kun joutuu lukemaan ummet lammet ennen kuin selviää edes kenellä tässä pelataan tai millaisessa maailmassa nyt ollaan. 

Toinen tärkeä asia on tietysti syventävät tiedot pelin ideasta ja juonesta. Jos peli perustuu johonkin kirjaan tai elokuvaan tai sarjaan, tätä kannattaa miettiä kahdesti; kuinka tärkeää on selittää esimerkiksi Taru Sormusten Herrasta-tarina kaikessa komeudessaan kyseisen roolipelin infoissa? Siitä tulee aivan törkeästi tekstiä ja kaikki olettavat että ne tiedot ovat pakollista luettavaa ennen kuin voi liittyä.. Ja kaikki jotka harkitsevat liittymistä, melko varmasti tuntevat tarinan jo entuudestaan. 
Sen sijaan kannattaa keskittyä siihen mistä juuri tässä pelissä on kyse eikä niinkään siihen mitä Tolkien kirjoitti. Jos peli keskittyy Sormuksen sotaan niin minkälainen peli tämä on ja mitkä ovat pelimahdollisuudet? Saattueen matkalla ei varmaan ole kovin suurta merkitystä pelin kannalta, paitsi että sormus joskus tuhoutuu.. Vai tuhoutuuko?
Eli tärkeää on tässä tapauksessa keskittyä nimenomaan kyseisen pelin juoneen eikä niinkään kirjan/leffan/sarjan juoneen. Se on turhaa, koska hyvin harvat varmaan alkavat pelaamaan juuri kirjan juonen tapahtumia. Kannattaa ehkä myös miettiä tuoko sarjan/leffan/kirjan tarina mitään uutta peliin vai voisiko peli vain sijoittua kyseiseen maailmaan? 
Mutta jos peli taas on kokonaan oma maailmansa, jonka ylläpito on luonut, silloin ideaa ja juonta on hyvä käydä tarkemmin läpi. Mitä on tapahtunut ennen tätä kyseistä hetkeä josta peli alkaa ja millaisessa hetkessä nyt eletään? Etenkin jos peli on fantasiaa tai historiaa niin on hyvä käydä hieman läpi maailman lähihistoriaa. Maailman syntytarinatkin ovat vähän niin ja näin.. Ehkä sellainen info voisi sopia enemmänkin syventäväksi tiedoksi, vai mitä luulette?
Tärkeintä pelin idea ja juoni-kohdassa on kuitenkin keskittyä nimenomaan siihen mitä pelissä voi pelata ja millainen lähtökohta pelillä on. Jos juoni etenee hahmojen tekemisien mukaan niin kannattaa myös muistaa päivittää kyseistä infoa aina välillä.

Maailma ja hahmot ovat kolmas asia, josta on tärkeää kertoa. Tässäkin kohtaa fandomiin perustuvissa peleissä kannattaa miettiä kuinka tarkasti maailma tarvitsee kertoa, koska oletusarvoisesti pelaajat tuntevat maailman jo tai ainakin löytävät infot googlettamalla. Tietysti jos pelissä on jotain tarinasta poikkeavia juttuja niin niitä kannattaa nostaa esiin. 
Sen sijaan hahmot ovat tärkeämpi juttu; millaisia hahmoja peliin voi ottaa? Millaisille hahmoille olisi erityisesti tarvetta? Onko erityisiä ammatteja mitä juuri tässä pelissä voisi harjoittaa? 
Jälleen omaan maailmaansa pohjautuvissa peleissä hahmojen ja maailman selittäminen on mielestäni tärkeämpää kuin fandomeihin perustuvissa, koska kukaan ei tunne maailmaa entuudestaan. Etenkin fantasiamaailmat on hyvä käydä tarkasti, mutta melko tiiviisti läpi. Kannattaa taas muistaa ettei uusi pelaaja kykene sisäistämään koko maailmankaikkeutta kerralla ja jotain tietoja kannattaa siksi jättää sinne syventävälle puolelle. 
Joten tiivistetysti voisi sanoa että vain pelaamisen kannalta oleelliset tiedot sekä maailmaan että hahmoihin; joissain peleissä maailma tarvitsee enemmän selittämistä ja joissain sitä ei välttämättä tarvita ollenkaan. Hahmot taas tarvitaan aina ja niissä voi selittää eri lajeista hieman tai keskittyä vaikkapa erilaisiin ammatteihin, jotka ovat tärkeitä pelin kannalta. 

Liittymisohjeet ja säännöt ovat sitten se neljäs asia. Säännöt ovat yleensä melko samat jokaisessa pelissä, mutta ne on silti syytä olla sivustolla listattuna. Jo senkin takia että jos joku rikkoo sääntöjä niin ylläpito voi puuttua siihen ja huomauttaa että säännöissämme lukee näin. Ilman sääntöjä, ei sitä voi huomauttaakkaan mistään. 
Liittymisohjeet sen sijaan yleensä poikkeavat edes jotenkin toisistaan joten ne on hyvä olla selkeästi esillä. Mitä vaadit ennen liittymistä? Saako ennen hakemusta rekisteröityä? Onko liittymisvieraskirja käytössä vai jätetäänkö hakemukset foorumille? Onko hahmohakemuksia ollenkaan? Liian usein myös näkee tosi töykeitä liittymisohjeita, joten lämmin suosittelu kaikille; älkää turhaan olko töykeitä uusille pelaajille jos haluatte pitää heidät. He ovat kuitenkin hakeutuneet sivujenne liittymisosioon ja ovat selkeästi kiinnostuneita pelistänne.. Ja sen takia tässä kohtaa on kiva jos ylläpidolta on ystävälliset ohjeet liittymiseen. 

Noniin. Siinä mun mielestäni tärkeimmät jutut roolipelin infoista. Tärkeää on siis miettiä että mitkä infot on pakollisia ja karsia turhaa infoa vaikkapa johonkin "nippelitietoa"-puolelle. Jos ennen liittymistä vaaditaan lukemaan infot niin mitä tiiviimpi ja helposti sisäistettävämpi paketti infot ovat niin sitä parempi. Kannattaa myös panostaa nimenomaan pelikohtaisiin infoihin ja kertoa liittyjälle vain ne pelaamisen kannalta oleelliset jutut; mikä maailma, mitkä hahmot, mitkä pelimahdollisuudet. Jos pelissä on jotain syvempää infoa niin ne voi ehkä olla jossain muualla ja niihin pelaaja voi tutustua sitten kun on sisäistänyt nämä "perusinfot". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti