torstai 25. syyskuuta 2014

Peliviestinäyte hahmoa hakiessa?

Mä aloin tossa eilen pohtimaan sellaista asiaa kuin uusi pelaaja tässä koko roolipeli-skenessä. Siis oikeasti uusi pelaaja, joka ei ole ikinä aikaisemmin pelannut foorumeilla jos on edes koskaan rekisteröitynyt millekään foorumille. Millaista on olla uusi pelaaja tässä skenessä ja miten vaikeaa se mukaan uskaltautuminen oikeasti onkaan?
Okei koko ajatus lähti siitä että pyysin eräältä uudelta pelaajalta eilen peliviestinäytettä ja heti kun tein tämän, aloin pohtimaan kyseisen vaatimuksen merkitystä. Miksi pyydän sitä ja mitä minä oikeasti hyödyn siitä? Onko peliviestinäytteestä enemmän hyötyä vai haittaa silloin kun pelaaja on aivan ensikertalainen?

Mitä minä ylläpitäjänä hyödyn peliviestinäytteestä? No, kyllähän siitä tietysti näkee osaako kirjoittaja suomenkieltä vai ei, millainen se lähtötaso on ja osaako sitä uusi pelaaja ylipäätään kirjoittaa peliviestiä. Ehkä senkin minkä pituista peliviestiä on odotettavissa kyseiseltä pelaajalta, mutta sitten toisaalta.. Onko näillä asioilla mitään väliä? Suomenkielen taito ja tapa kirjoittaa välittyy jo hahmopyynnöstä ja hahmopyynnöstä näkyy kauas jo pelaajan lähtötasokin. Ja se osaako pelaaja kirjoittaa peliviestiä vai ei, se ei mielestäni välity kunnolla tästä ns. ”peliviestinäytteestä”, koska roolipelaaminen on vuorovaikutusta.. Ja sen takia peliviestinäyte ei periaatteessa ole edes peliviesti vaan se voisi käydä myös fickin tai minkä tahansa tarinan aloituksesta.
Lisäksi! Miksi meidän edes pitäisi tietää osaako uusi pelaaja kirjoittaa sitä peliviestiä vai ei? Jos hän ei osaa, se käy ilmi ensimmäisissä peleissä jolloin vastapelaaja tai pelin ylläpito voi opastaa pelaajaa oikealle tielle. Varsinkin jos kyseessä on aivan uusi pelaaja, joka ei ole koskaan aikaisemmin pelannut foorumeilla.

Noniin sitten mietin tämän uuden uutukaisen aloittelijan mahdollista mielikuvaa peliviestinäytteestä. En tietenkään voi sanoa että mitä ekakertalaisten päissä oikeasti liikkuu, koska omasta ekasta kerrastani on vierähtänyt jo se 11 vuotta mutta aloin kuitenkin miettimään mahdollisuuksia.. Ja kelaamaan juttua lähinnä sillä ajatuksella että mitä jos itse nyt kuitenkin olisin ensikertalainen. Onko mahdollista että pelinäyte tuntuu ahdistavalta ja tekee hommasta liian virallista? Voiko pelinäyte kaataa mahdollisen hahmohakemuksen, koska se tuntuu vaikealta kirjoittaa? Voisin uskoa että tämä on aivan mahdollista. Itse en ole koskaan perustanut pelinäytteiden kirjoittamisesta, koska ne on niitä asioita jotka ainakin itse kirjoitan puolihuolimattomasti viimeisenä, kun kaikki muu on valmista. En panosta siihen juuri nimeksikään.. Ja silti olen aina saanut hyväksynnän. Ja ylläpitäjänä taas.. Nyt herää kysymys omassa päässäni; miksi vaadin sen omassa pelissäni? En tee sillä kerrassaan mitään! Näen siitä tasan sen onko pelaaja kokenut vai aloittelija ja senkin tosiaan näkee hahmohakemuksesta tai viimeistään peliviesteistä.


Ja sitten pohdin vielä sitä että miten peliviestinäyte tavallaan pakottaa uuden uutukaisen aloittelevan pelaajan oppimaan kaikki pelaamisen salat itsenäisesti ennen kuin pääsee edes pelaamaan! Sama asia kuin iskisi ruotsin opiskelijalle oppikirjan luettavaksi ja ulkoaopeteltavaksi ennen kuin tunnit alkavat! Ja nyt kun tajusin tämän, mielestäni moinen ajatus tuntuu turhauttavalta.. Lähes tulkoon pelottavalta! Sen sijaan että aloittelijat joutuisivat oppimaan kaiken yksin ja heittämään itsensä susille heti ensitöikseen, me vanhat konkarit helpottaa heidän elämäänsä esim. ohjaamalla ja opettamalla niitä, jotka sitä haluavat ja tuntevat tarvitsevansa sen sijaan että vain puhuisimme siitä kuinka helppoa ja kivaa tämä on. Roolipelaaminen on vuorovaikutusta, joten miksei aloittaa sitä jo heti samantien sen sijaan että annetaan uusien pelaajien selvitä hetki omillaan ja sen jälkeen alkaa vuorovaikuttamaan? Olen edelleen sillä kannalla ettei roolipelaaminen ole tähtitiedettä, mutta olen huomannut että alku voi siitä huolimatta olla hankalaa. Ja sen takia aloinkin pohtimaan pelinäytteen tärkeyttä ja sitä, mitä teen asialle tulevaisuudessa..

1 kommentti:

  1. Vanha postaus antoi inspiä uuteen ja löyhästi tähän pohjautuva vastauspostaus löytyy Hopeaketusta. :) http://hopeakettu.blogspot.fi/2016/05/roolinayte-ei-vaadi-liikoja.html

    VastaaPoista