lauantai 18. lokakuuta 2014

Aloittelijaystävällisen pelin aloittelijaystävällisyydestä

Tämä on melko vaikea aihe, koska koen "aloittelijaystävällisyyden" ehkä yhdeksi roolipelaamisen vaikeimmista asioista. Miten vanhan pelaajan pitäisi ottaa uudet vastaan? Onko vanhan pelaajan vastuulla varmistaa että uudet tuntevat olonsa tervetulleeksi ja ettei aloittelijan aloittajuus ole huono asia? Entä ylläpito sitten? Mitä ylläpitäjän tulee tehdä toteuttaakseen lupaamaansa aloittelijaystävällisyyttä? Ja mitä hänen ei ehkä kannata tehdä? Aivan sairaan vaikeita kysymyksiä koska vanhat pelaajat ja ylläpito eivät millään voi tietää mitä sen ruudun toisella puolella tapahtuu.. ja miten tätä uutta, aloittelevaa pelaajaa pitäisi lähestyä jottei pelaaja pelästyisi.

Muistan kun kerran nuorempana ja aika vasta-alkajana tein hahmon johonkin Sormusten Herra-peliin. Ainoa kontakti mitä ylläpidolta sain oli hahmohakemukseen vastattu jokseenkin tympeä "Hyväksytty". Se ei suuremmin nostata uuden pelaajan pelimotivaatiota, mutta siitä huolimatta rekisteröin hahmoni ja odotin innolla pelien alkamista. Mitä sitten tapahtui? Ei mitään. Ylläpito kohteli minua kuin ilmaa eikä vanhemmat pelaajatkaan edes vastanneet keskustelualueelle jättämääni tervehdykseen. Ongelma oli myös se etten 14-15 vuotiaana uskaltanut edes lähestyä vanhempia pelaajia peliehdotusten kanssa, en varsinkaan näin jäätävän alun jälkeen. Niin siinä sitten kävi että katosin pelistä hyvin nopeasti ja vähin äänin.. Ja tuskin kukaan jäi kaipaamaan.

Koska tuota äskeistä tapahtumaa on vaikea unohtaa, olen itse ylläpitäjänä pyrkinyt tekemään kaikkeni jotta uudet pelaajat ja etenkin aloittelijat tuntisivat olonsa tervetulleeksi. Kaikille uusille lähetän aina rekisteröitymisen jälkeen tervetulo-viestin yksityisesti, jotta he tuntisivat olevansa tervetulleita muutenkin kuin vain "jee uusi pelaaja.. tervetuloa! Ja nyt olet omillasi, pärjäile"-tunteella, mikä saattaa jäädä jos ainoa kontakti on hahmohakemuksen hyväksyntä. Yksityisessä viestissä annan pieniä vinkkejä siitä mistä kannattaa lähteä etsimään esimerkiksi hahmolistauksia ja mitä löytyy mistäkin. Uusi foorumi on kuitenkin aina suuri tuntematon uudelle pelaajalle, oli se kuinka hyvin ja yksinkertaisesti rakennettu tahansa.
Näissä ekoissa yksityisviesteissä yritän myös saada aikaan fiiliksen siitä että kysyminen ei ole väärin ja että jos tarvitsee apua jossakin asiassa, sitä saa pyytää. Mikään ei aja uutta pelaajaa pois nopeammin kuin yksinjäämisen tunne.

Ja kuten tuossa äsken omasta kokemuksesta sanoin, on yleistä että niiden ensimmäisten peliehdotusten lähettäminen vanhoille pelaajille voi uusista pelaajista tuntua hyvin pelottavalta.. Varsinkin jos kyseessä on aivan aloitteleva pelaaja, joka ei vielä oikein tunne koko kuviota. Silloin pallo siirtyy vanhoille pelaajille, jotka voivat parilla hassulla viestillä muuttaa koko uuden pelaajan käsityksen ropemaailmasta ja varsinkin kyseisessä pelissä pelaamisesta. Tervetulotoivotukset yksityisesti ja etenkin se pelin ehdottaminen, ne helpottavat uuden pelaajan kotiutumista varmasti enemmän kuin mikään muu!
Mutta vanhan pelaajankin on syytä pohtia sitä mitä tälle uudelle pelaajalle kannattaa kertoa heti kättelyssä ja millaista peliä ehdottaa. Parikin väärää sanaa saattavat karkoittaa uuden pelaajan vaikka kyse olisi vain ajattelemattomuudesta; esimerkiksi liian vaikeiden pelikuvioiden ehdottaminen, liian päällekäyvästi käyttäytyminen ja ehkä jopa liika innokkuus saattavat pelästyttää. Tämä on nyt vain minun näkemykseni tietysti, mutta mielestäni uudelle pelaajalle on hyvä antaa omaa tilaa ja rauha kotiutua. Nämä yksärit ovat parasta mitä vanhat pelaajat voivat tehdä, mutta kannattaa tosiaan miettiä miten uutta pelaajaa lähestyy! Me emme tosiaan voi tietää sitä millainen tämä uusi pelaaja on, joten parempi ehkä pelata varman päälle ja jos uusi pelaaja osoittautuu rohkeaksi ja avoimeksi heti alussa, hän varmaan itse ehdottaa jotain jännittävämpää kuin perus tutustumispeliä tai jotain yhtä helppoa.

Uuden pelaajan kotiutuminen on siis kolmen kauppaa! Uusi pelaaja voi tehdä paljon itse, mutta häntä ei saa jättää yksin. Ylläpidon tehtävä on antaa pelaajalle fiilis siitä että on ihan okei olla aloittelija ja vanhat pelaajat.. No he ovat yleensä vakuuttavampia tervetulotoivotuksissaan. Ylläpito kun tekee nämä asiat puoliksi velvoitteesta, vaikka vilpittömiä olisivatkin. Vanhat pelaajat sen sijaan tekevät sen puhtaasti vilpittömästi; heidän innokkuuttaan on helpompi uskoa kuin ylläpidon koska he toivottavat uuden pelaajan tervetulleeksi koska haluavat.

Mutta ylläpidosta vielä! Entä sitten jos uuden pelaajan uutukaisessa hahmossa on jotakin, mistä olisi pakko huomauttaa? No nämä huomautuksethan saattavat tottakai tuhota uuden pelaajan motivaation täysin, koska heidän mielestään hahmo on luultavasti täydellinen eivätkä he itse näe siinä mitään virheitä.. Mutta ylläpito voi nähdä ongelmakohtia paljonkin.
Tässä kohtaa on hyvä ylläpidon hetkeksi hengähtää ja miettiä aloittelevaa pelaajaa. Jos pelaajalla olisi kokemusta kymmenen vuotta ja hän tietäisi että ylläpito nyt tottakai sanoo jos on jotain sanottavaa, on ihan okei osoittaa kaikki virheet. Tai ei ihan okei, mutta enemmän okei kuin aloittelevan pelaajan kohdalla. Aloittelijan kohdalla asiat mutkistuvat, koska hän ei tunne ylläpidon toimintatapoja ja kaikkien virheiden osoittaminen tuntuu äärimmäisen pahalta vaikka ne olisikin sanottu vain hyvällä.

Mitä siis kannattaa aloittelijalle sanoa jos hahmossa jokin asia ei tunnu oikealta? Mielestäni tällöin on hyvä osoittaa vain ne asiat, jotka tosissaan sotivat maailmankuvaa vastaan eikä keskitytä jokaiseen yksityiskohtaan. Hän on aloitteleva pelaaja ja hän tajuaa virheensä alkaessaan pelaamaan. Hahmo alkaa kehittymään ja pelaaja siinä sivussa! Jos jokin ei hahmossa toimi, hän tajuaa sen itsekin ajan kanssa.
Lisäksi nyt kun roolipelimaailma on kehittynyt aika pitkälti pois siitä "älä rekisteröidy ennen kuin hahmosi on hyväksytty"-säännöstä ja rekisteröityminen on sallittua jo ennen hahmon hakemista, voisi ylläpito ottaa tämänkin huomioon. Jos sinulla on ylläpitäjänä paljon sanottavaa uudesta hahmosta etkä voi hyväksyä sitä sellaisenaan, miksi osoittaisit virheet kaiken kansan nähden kun voit puhua niistä yksityisestikin? Varsinkin aloitteleva pelaaja voi kokea suuren määrän virheiden osotuksia melkein julkisena nöyryytyksenä ja sen voi välttää kauniisti kysymällä ja ehdottomalla muutoksia yksityisviestillä. Samalla voi toivottaa pelaajan jo valmiiksi tervetulleeksi ja näin hyvän fiiliksen rakentaminen on jo aloitettu!

Termi "aloittelijaystävällinen peli" on äärimmäisen helppoa kirjoittaa oman pelinsä tietoihin, mutta sen varsinainen toteuttaminen on hankalaa jopa kokeneemmille ylläpitäjille. En itse koe olevani mikään aloittelijaystävällisin admin mutta siihen pyrin kuitenkin, koska niin lupaan sivuillani. Joka kerta kun uusi pelaaja liittyy, on yhtä jännittävää lähettää sille tervetulo-yksäri, koska koskaan ei voi tietää mitä on vastassa.. Ja aina se on yhtä vaikeaa muotoilla se viesti sellaiseksi ettei uusi pelaaja sitä säikähtäisi tai ei tulisi sellainen olo itselle että yrittää hukuttaa uuden pelaajan tietotulvaan.

Tärkeintä on kuitenkin antaa pelaajalle tunne siitä että on tervetullut.. ja antaa tuolle tilaa tutustua pelimaalmaan, mutta ei missään tapauksessa yksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti