sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Suckers RPG - arvostelu

Noniin nyt on aika kirjoitaa tämän vuoden toinen arvostelu.. joka olisi tosin pitänyt kirjoittaa jo viime vuonna.. Eli suuri anteeksipyyntö tämänkin kestämisellä, mutta toivottavasti odottaminen kannatti edes jossain määrin! Tämän arvostelun jälkeen jonossa ei olekkaan enää yhtään peliä, joten kipaiseppa ilmoittamaan omasi jotta allekirjoittanut saa taas tekemistä..

Suckers RPG on aikuisempaan makuun suunniteltu seikkailuroopeli, jossa riehuu enemmän tai vähemmän normaalien ihmisten lisäksi vampyyrejä, ihmissusia ja merirosvoja. K16-merkintä on aiheellinen eikä peliä suositella nuoremmille sillä ylläpidon varoitusten mukaan pelin rankoista jutuista ei varoiteta erikseen.

Ulkoasu ja foorumi
Ulkoasultaan sekä kotisivut että foorumi ovat enemmän kuin kaksi marjaa; värimaailma, teemakuvat ja selkeys toistuvat molemmissa. Ulkoisesti sivuston vahvuus ovat ehdottomasti sen kuvituksessa käytetyt kuvat, jotka tukevat maailmaa ja sen infoja lähes täydellisesti. Infoja lukiessa vain muutama kuva tuntui putoavan vähän kauemmas steampunkista, mutta muuten kuvat olivat juuri sellaisia kuin mitä pitäisikin; miehiä ja naisia kuvaamassa tiettyä ihmisryhmää tai pukeutumistyyliä.. Tai sitten muuten vain maailmankuvaa edustavia kaupunkikuvia ja tilanteita.

Foorumi on aika pitkälti suljettu, minkä ymmärrän tässä tapauksessa varsin hyvin etusivulla komeilevien varoitusten myötä. Jos foorumi olisi avoin kaikille, olisi se ehkä aavistuksen ristiriidassa sen suhteen mitä pelin etusivulla annetaan ymmärtää. Foorumille pääsee kuitenkin tonkimaan tarkemmin vierastunnusten myötä mikäli kokee pelin mielenkiintoiseksi – tai sattuu arvostelemaan kyseistä paikkaa..
Kun foorumille sitten kirjautuu sisään, saa huomata sen olevan melko pitkä. Yleensä karsastan pitkiä foorumeita kuten lukijat varmasti ovat huomanneet, ja ensituntemukseni oli tämänkin kohdalla lähinnä avunhuuto.. Mutta se kumoutui kun selasin peliä alemmas. Tyhjiä, turhina lojuvia alueita tuskin löytyi ja pelit olivat jakautuneet aika tasaisesti usealle eri pelialueelle. Pituus ei siis tässä tapauksessa ole ollenkaan huono juttu, sillä selvästi alueet ovat löytäneet pelaajansa!
Lisäksi foorumilla toistuu myöskin edellä kehuttu kuvitus joten täytyy sanoa; foorumi vaikuttaa upealta ja toimivalta!

Hahmo ja maailma
Myönnän, maailman tietoja oli hieman hankala lukea.. Tai niihin oli hankala keskittyä sillä mielellä että kirjoitan arvostelua pelistä. Ai miksi? Koska heti.. Siis ihan heti alkoi päässä kehittyä hahmoidea ja sen tähden pelin tietoja luki lähinnä ajatuksella ”uu ja sitten se hahmo voisi..” Mutta sehän on vain hyvä asia, eikö? Ei kaikkien roolipelien infot kuitenkaan herätä heti kättelyssä hahmoideaa, vaikka niinhän niiden kai pitäisi tehdäkin? En siis yhtään ihmettele sitä että pelillä näyttäisi tätä kirjoittaessani olevan 89 mieshahmoa ja 31 naishahmoa! Ja jäseniä näyttäisi olevan 13, mukaan lukien vierastunnus eli 12. Ei siis yhtään hassummin vai mitä?
Tiedot on kirjoitettu ihanan eläväisesti ja suosikkikohtiini kuuluu ehdottomasti vampyyrikuvauksesta löytyvä kohta: "Vasta muutettu vampyyri on impulsiivinen, vaistojensa ohjaama ja tapaturma-altis lapsi, jonka täytyy käydä läpi kuoleman aiheuttama trauma ja opetella vampyyriuden alkeet." En ole ennen törmännyt siihen että uusia vampyyrejä kuvaillaan tapaturma-alttiiksi lapsiksi ja voi luoja tämä kyllä herätti viimeistään hahmoinspiksen! Toinen kohta, joka sai hymyn huulilleni, löytyi ihmissusi-infoista: "Koska ihmissudet ovat itsekin osaksi eläimiä, he oppivat ymmärtämään sanatonta viestintää kuin puhetta ja voivat tulla erinomaisesti toimeen eläinten kanssa. Toisaalta he myös tietävät, kuinka pelästyttää naapuriperheen kissa niin, ettei se enää hiivi tarpeilleen kukkapenkkiin." Kissaparka!
Maailmassa elää tosiaan niin ihmisiä kuin vampyyrejä ja ihmissusiakin.. Ja merirosvot herättivät suuren mielenkiintoni koska ne poikkeavat aavistuksen normaaleista merirosvoista: he kulkevat ilmateitse ja ovat siten uhka kaupungille kuin kaupungille, rannikosta riippumatta! Jos minä kirjoittaisin peliin hahmon, se olisi ehdottomasti joku raukka joka joutuu ensin tekemisiin merirosvojen kanssa ja sen jälkeen vampyyrien kanssa.. Ja minä en ennen näitä infoja ole ollut mikään suuri vampyyrifani, mutta tapaturma-altis lapsi hellytti mieleni! Ylläpito voi syyttää vain itseään jos saavat joskus täältä suunnasta hykertelevän hahmopyynnön riesakseen.

Liittyminen
Liittyminen on tehty superhelpoksi, sillä kotisivuilla kerrotaan löysät ja perustellut ohjeet sille mitä hahmosta halutaan tietää.. Ja sitten uusi pelaaja johdatetaan suoraan foorumille, jolle hahmohakemuksen voi jättää ilman sen suurempia vieraskirjakikkailuja. Foorumille siirtyessä käy myös ilmi se että peliin saa rekisteröityä jo ennen hahmohakemuksen jättämistä, jolloinka pelaaja voi etukäteen tutustua muihin hahmoihin (joita on paljon!) ja luoda ehkä jo heti kättelyssä suhteita valmiisiin hahmoihin. Jos liittyminen ennen rekisteröitymistä ei kiinnosta, voi foorumia tarkkailla vierastunnuksella kuten allekirjoittanut teki juuri äskettäin.
Ainoa ihmejuttu mikä jäi oudoksuttamaan liittymisohjeissa oli anteeksipyyntö siitä että pelaajan odotettiin lukeneen maailman infot ennen hahmohakemuksen työstämistä. Toki pelaajan on tunnettava maailma mihin hahmoa pykää, sehän nyt on selvää!

Yhteenveto:
Peli on kertakaikkisen valmis paketti, jonka infot ovat selkeät ja niitä on juuri sopivasti. Foorumi on ehkä allekirjoittaneen silmään pitkä, mutta alueet on hyvin perustellut eikä foorumia ole pidennetty ns. turhaan. Kuvat tuovat ihanan lisänsä maailmaan ja rehellinen mielipiteeni on se.. Että nyt kun vähän aikaa asiaa mutustelen.. Niin voi olla että hakeudun hahmomielessä uudestaankin kyseisen pelin sivuille. Tehkää tekin niin, vaikutti mainiolta!

Kiitos ja näkemiin.

1 kommentti:

  1. Minkäs teet jos ei noottia löydy vaikka yrittää sitä kaivella! x) Mutta voitte olla varma että tulen vielä visitoimaan ja tutkimaan! Nyt olen pitkästä, pitästkä aikaa kolmessa pelissä ja täytyy todella harkita riittääkö aika ja inspis neljänteen peliin! Mutta mutustelen tässä kevään mittaan ja teen hyökkäyksen jos inspis näyttäisi pysyvän.. :D

    VastaaPoista