sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Ylläpitäjän ylläpitäjällistämisestä

Tervehdys taasen arvoisat lukijat! Näin alkuun muistuttelisin että tuossa vasemmassa sivupalkissa on pieni kysely Top-listoja kohtaan, joten jos viitsisitte niin vastakkee ihmeessä! Ja jos haluatte jotain kommenttia jättää, voitte heittää sellaisen vaikkapa tähän tekstiin, chattiin tai vieraskirjaan! Ihan mielenkiinnosta tutkin onko noista listoista vielä tänäpäivänä hyötyä vaiko eikö.

Tässä tänään pysähdyin miettimään ylläpitäjänä olemisen nurjaa puolta, mikä ehkä nousee harvemmin mieleen varsinkaan niillä tyypeillä, jotka ovat ensikertaa ylläpitämässä jotain peliä tai eivät ole olleet siinä hommassa kovin kauaa. Itselläni on ylläpitämisestä jo useamman vuoden kokemus ja jotenkin taas tänään tämä aihe nousi esiin. Se ei ole iso juttu, mutta juttu kuitenkin! Ja ajattelin kirjoittaa siitä tänne blogiin. Jos olet ylläpitäjä jossain ropessa tai vaikka pelaajakin niin kiinnostaisi kuulla onko kellään samanlaisia kokemuksia!

Noniin, sitä tuntuu aika usein vahvasti siltä että ylläpitäjän sana on aina se viimeinen. Ylläpitäjältä kysytään neuvoa vaikkapa siinä onko pelin kaupungintalon seinät sinisiä vai keltaisia, saako pelissä tehdä sitä ja tätä ja onko jokin mahdollista. Ja tämä on oikeastaan ihan okei, koska ylläpitäjän toimenkuvaanhan kuuluu pelin pitäminen yhtenäisenä ja maailmasta huolehtiminen. Siitäkin huolimatta vaikka pelaajat saavatkin usein tuoda oman lisänsä peliin eikä kaikki ole aina ylläpitäjän visioimaa. Ylläpitäjä kuitenkin yleensä päättää sen mikä pelin maailmankuvaan sopii ja mikä ei. Eikä siinä yleensä ongelmaa olekkaan! Mutta siinä kohtaa kun tämä "sananvalta" alkaa vaikuttaa vaikkapa pelikuvioihin, silloin voidaan vähän huolestua.

Mulla on tässä parin muun pelaajan kanssa yksi isompi juonikuvio kehitteillä ja jutustelemme siitä foorumin yksityisviesteissä porukalla. Kaikki meni hyvin kunnes menin sanomaan oman hyvin eriävän mielipiteeni siitä pitäisikö hahmojen vanhempien olla elossa vai traagisesti kuolleita. Syntyi syvä hiljaisuus, muut pelaajat kävivät onlinessa mutta eivät vastanneet viestiketjuumme. Saatan ylireagoida, mutta jotenkin tuli sellainen tunne että muut pelaajat kokivat tämän jotenkin "ylläpitäjän sanana" vaikka se olikin vain pelaajan ehdotus toisille pelaajille. Laitoin sitten lopulta viestiketjuun viestin että jos muut ovat sitä mieltä että traaginen menneisyys on parempi, sitten se on parempi ja ehdottomasti niin tehdään enkä ole sitä vastaan. Toki demokratiaa pitää kuunnella tämmöisissä yhteisissä juonikuvioissa!

Eli siis pelaajat kokevat ylläpitäjän ylläpitäjänä myös sellaisissa asioissa, joilla ei ole mitään tekemistä ylläpitämisen kanssa. Kuten juurikin juonikuvioiden suunnitettelussa. 

Onko siis muille tullut tämmöisiä vastaavia tilanteita koskaan? Näihin harvoin törmää jos tuntee muut pelaajat hyvin ja nuo tietävät millainen ihminen ruudun takana pyörii. Silloin keskustelut harvemmin ovat ylläpitäjä-pelaaja keskusteluja vaan enemmänkin pelaaja-pelaaja-keskusteluja. Tai kaveri-kaveri-keskusteluja, jotka ovat ehdottomasti parhain vaihtoehto. Mutta uusien tuttavuuksien kanssa tämmöiseen saattaa joskus törmätä? Onko kokemusta vai olenko se vain minä? Jos on kokemusta, onko ehdotuksia miten tämmöistä voisi vältttää tai miten asian voisi korjata? Muita mietteitä?

ps. hieno otsikko, eikö!

7 kommenttia:

 1. Minulle tulee aika useinkin vastaan semmoista. Lisäksi chatissa jotkut uudet pelaajat ujostelevat "ylläpitäjän kanssa pelaamista". Etenkin ylläpitotoverini huomaa tämän aloitettuaan ylläpidossa n. vuosi sitten toimittuaan ensin ikuisuuden ihan vain pelaajana pelissämme. Hänellä riitti peliseuraa ja hahmoihin suhtauduttiin ihan erilailla kuin nykyään. Nyt jos hän vie ennen suositun hahmonsa peliin muiden luokse, muut vaikenevat peleissään ja kaikki särmä heidän hahmoistaan tuntuu katoavan, kun suuren ja pelottavan ylläpidon hahmo on saapunut heidän keskuuteensa... Vaikka ei kyllä olla yhtään sen pelottavampia kuin muutkaan pelaajat pelissämme. Välillä tämmöinen on kiusallista ja jopa turhauttavaa, etenkin jos haluttaisi pelata. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Taisit sanoa asian paremmin kuin minä merkinnässäni. Mutta juurikin tätä hain! Ja se on ikävää, koska tosiaan mekin halutaan pelata eikä vaan katsella kun muut pelaa. :D Syrjintää! x)
   Mutta en tiedä onko tähän sitten mitään ratkaisua koska mielestäni juttelen kyllä kaikkien kanssa ja olen kiva ja iloinen admin enkä vain kyylää jostain nurkasta. xD Mitä muuta sitä voi sitten tehdä? Pyrin pelaamaankin kaikkien kanssa tasapuolisuuden nimissä..

   Poista
 2. Totuus on, että ylläpitäjällä ei voi olla kahta roolia. Olet joko auktoritäärinen, "Ylläpitäjä kuitenkin yleensä päättää sen mikä pelin maailmankuvaan sopii ja mikä ei.", tai toveri "pelaajan ehdotus toisille pelaajille". Mitä autoritäärisemmin ja pikkutarkemmin hallinnoi peliä, sitä vähemmän voi odottaa luovuutta ja oma-aloitteisuutta muilta. On aivan luonnollista, että tapa hallinnoida pelimaailmaa heijastuu siihen, miten sinun oletetaan hallinoivan kaikkea muutakin. Muut eivät näe, milloin riisut kruunun päästä ja lasket valtikan kädestä, ellet siitä erikseen ilmoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Mutta ongelmaksi nouseekin tuo että miten saada pelaajat näkemään että valtikka lojuu paraikaa nurkassa ja kruunu on kiillotettavana. :D En itse koe olevani mikään huipputiukka admin; olin ehkä joskus mutta olen ottanut vähän uutta linjaa nyt parin uuden pelin kanssa ja ne on lähtökohtaisestikin luotu niin että juonikuviot voisivat lähteä peleistä itsestään eikä niin että ollaan määritelty ne etukäteen.

   Mutta vaikeita asioita.. Ja luultavasti näiden kanssa on vain elettävä. :D Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Ylläpitäminen on oikeastaan minusta ihan kamalaa, koska se ei ole yhtään jännittävää. Suurimpia haittapuolia on se, että peli ei ole enää niin hauskaa, kun hyvin harva uskaltaa loukata ylläpitäjän hahmoja tai tehdä niille mitään. Ja pelaaminen on jostain syystä muutenkin kamalan kuivaa, ei pelkästään ujojen pelaajien takia. En tiedä onko tämä ongelma vain minulla, mutta jotenkin tuntuu siltä, kuin olisi sellainen vuoristoradan ohjaaja, joka seisoo siellä viimeisessä vaunussa. Kaunis vertauskuva, kyllä, mutta ihan looginen! Kun ohjaa sitä juttua niin monta kertaa putkeen, se alkaa kyllästyttää. Se masentaa minua todella paljon, pelkään, että se on pilannut pelaamisen minulle täysin.
  Ja sen takia myös ärsyttää ihmiset jotka kitisee siitä, miten epäreilua se on, että joku on ylläpitäjä, koska ylläpitäminen on oikeasti aika kuivaa kamaa joskus... en tiedä, saattaa olla joku typerä oikku minulla, mutta tahtoisin tietää jos kukaan samaistuu yhtään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaistun täysin! Ja esittämäsi vertauskuva kyllä toisinaan pätee enemmän kuin tarpeeksi. Toivottavasti et kuitenkaan ole ihan täysin kyllästynyt pelaamiseen, vaikka ylläpitämiseen ehkä oletkin. :) Joskus pieni tauko tekee hyvää ja sitä on helpompi palata ohjaksiin.. tai jos ei ohjaksiin niin ainakin pelaajaksi!

   Ja siis tuo mitä sanoit ihmisten kitinästä niin siihenkin joskus törmää. Kyllähän sitä itsekin muistaa joskus kymmenen vuotta sitten ajatelleensa että hei oispa siistiä ylläpitää jotain peliä! Ja onhan se siistiä, mutta silloin tätä juttua katsoi jotenkin vaaleanpunaisten lasien läpi eikä mitään varjopuolia ollut nähtävissä.. x)

   Ei sillä, kyllä mä ylläpitämisestä edelleen pidän mutta onhan tässäkin just noi varjopuolet. :D

   Poista
 4. Monia foorumipelejä vuosikaudet ylläpitäneenä osaan samaistua tähän kirjoitukseen hyvin. Ensimmäiset kunnolliset havaintoni asian suhteen ovat jostakin lähemmäs kahdeksan vuoden takaa, kun liityin niihin aikoihin aina ajoittain huvikseni useisiin erilaisiin roolipelihin. Ja huomasin melko nopeasti, että jos käytin liittyessä samaa nimimerkkiä kuin yhtä lievästi tunnettua sivuani ylläpitäessäni, vastaanotto oli suorastaan jäätävä; aivan kuin ympärilläni olisi välittömästi leijunut joku mystinen pelottavuuden aura, joka sai muut pelaajat hiljentymään ja varomaan sanojaan. Tämän vuoksi aloinkin nopeasti suosia muita nimiä uusiin peleihin liittyessäni...

  Kommentoijien kanssa en ole kyllä lainkaan yhtä yksimielinen. Itse kun pidän nimenomaan roolipelien ylläpitämistä, luomista ja maailman kehittelyä huomattavan paljon mielenkiintoisempana ja antoisampana kuin varsinaista pelaamista. Mikäs sen hauskempaa kuin kehitellä lisää sisältöä, juonia ja tapahtumia, ja vielä yrittää saada ihmisiä innostumaan? Ei ainakaan vuodesta toiseen samanlaisina toistuvat "vieras kohtaa vieraan" -pelit ja moneen kertaan puhki pelatut suhdekiemurat, jos minulta kysytään... Jokaisella on erilaiset mieltymyksensä!
  Sanoisin myös, ettei ole mahdotonta yhdistää "ylläpitäjän" ja "pelaajan" rooleja: yhtäaikaa ei voi olla kumpaakin, mutta roolipeleissä on usein paljonkin mahdollisuuksia olla eri tavoin kontaktissa muihin pelaajiin muutoinkin kuin ylläpitämisen näkökulmasta ja sitä kautta vaihdella rooliaan melko paljonkin. Pelaajat oppivat yleensä ajan myötä suhtautumaan ylläpitoon letkeämmin, jos vain jaksaa osallistua usein nimenomaan vähemmän vakavissaan. Etenkin foorumin ohessa tapahtuva chattaily yms. peliryhmän sosiaalinen vuorovaikutus myös edesauttaa asiaa paljon!
  Tietty tapauksessani asiaa varmasti edistää myös, että tarvittaessa esiin pukkaava "supervakava ylläpitäjämodini" on kirjakielisyydessään ja hymiöttömyydessään varmasti erotettavissa höpöttelevästä ja innostuvasta pelaaja-minästäni.

  Jos ylläpitäjän roolissa tuntuu siltä, että joutuu vain jatkuvasti kieltämään kaikilta kaiken, tekisi mieleni syyttää enemmänkin, että on luultavasti ottanut omaan roolipeliinsä liian kiihkeän ja niuhottavan asenteen. Pelimaailman kuuluu antaa kasvaa ja elää, ja jos ei voi antaa muidenkin osallistua sen suunnan määräämiseen, käy ylläpitäminen aivan varmasti raskaaksi. "Lempilapsiaan" ei mielestäni koskaan tulisi luoda julkisiksi roolipeleiksi, ylläpitäjän mikromanagerointi kun kuristaa pelin ilmapiirin hengiltä niin kovin herkästi.

  Terv. aamuyön anonyymit vuodatukset :D

  VastaaPoista