maanantai 29. helmikuuta 2016

Sä et oikeesti tiedä.

Noniin. Roolipelaaminenhan on superkiva harrastus! Tämä sopii niillekin, jotka kokevat sosiaaliset tilanteet helpompina jos tässä välissä on näppäimistö ja pari näyttöä. Tämä on luovaa, hauskaa ja todella palkitsevaa.. Ja mikä parasta, tämän kautta voi saada elämänikäisiä kavereita siinä missä mistä tahansa muustakin harrastuksesta! Upeaa, upeaa, upeaa! Mutta tällä loistavuudella on myös varjopuolensa, joka yleensä unohtuu kaiken hauskan keskellä; se että emme oikeasti tiedä keitä ruudun takana on, ei ennen kuin olemme kauemmin jutelleet heidän kanssaan ja nähneet ehkä kasvotusten pariinkin kertaan.

Kaikkien vanhemmat ovat varmaan jo ysärillä toitottaneet ettei mitään nimiä tai henkilötietoja pidä vuotaa nettiin ja siitä monet varmasti pitävätkin kiinni. Siksi meillä onkin käytössä nimimerkkejä joiden taakse piiloutua. Isommat keskustelufoorumit ja muut vastaavat sivustot yleensä pitävät meidät automaattisesti melko hiljaisina sen suhteen keitä me ollaan ja mistä me tullaan. Mutta roolipelit ovat pienempiä yhteisöjä, joissa saattaa helposti unohtua ettemme edelleenkään tiedä keitä ruutujen takana pyörii. Mitä pienempi yhteisö on ja mitä enemmän siihen tuntee kuuluvansa, sitä helpommin sitä kertoo niitä arkaluonteisempiakin asioita kanssapelaajille. Ei nyt välttämättä juuri kotiosoitetta tai luottotietoja, mutta esim. terveysasiat tuntuvat nousevan usein esiin. On yksi asia kertoa potevansa flunssaa ja olevansa vuoteen omana, mutta toinen asia onkin kertoa vaikka jatkuvasta lääkityksestä taikka lääkärin tapaaisista. Ja sitäkin tapahtuu. Ja sen ei ehkä pitäisi tapahtua.

Noniin, entäs minkälaiseksi te ensimmäisenä ajattelette vastapelaajan? Tuleeko foorumiroolipelaajasta ensimmäisenä mieleen esim. 15-25 vuotias nainen? Minulle ainakin ja se tuntuu olevan yleisin ihmistyyppi näissä piireissä. Ainakin itse koen monen vastapelaajan olleen jotain tuon tapaista, vaikka tottakai vastaan on tullut nuorempia ja vanhempiakin, sekä vastakkaisen sukupuolen edustajiakin! Mutta ensioletus ainakin itsellä on että vastapelaaja on nainen. Onko kukaan tullut ajatelleeksi että netissä pyörivä pelaaja, jonka oletat 15-25 vuotiaaksi naiseksi, saattaakin olla vaikka 30-40 vuotias mies? Sen ei välttämättä tarvitse vaikuttaa pelaamiseen, mutta jos oletkin vaikka 15 vuotias tyttö ja päädyt pelaamaan 40 vuotiaan tuntemattoman miehen kanssa niin kai se herättää hieman varauksellisuutta? Etenkin siinä vaiheessa jos hahmojen välille muodostuu parisuhde ja pelit alkavat mennä intiimimpään suuntaan. Minä ainakin kehottaisin siinä vaiheessa miettimään kahdesti haluanko jatkaa pelaamista, koska emme tiedä miten vastapelaajamme reagoi - ja meillä kaikilla on oikeus reagoida tälläisiin tilanteisiin niinkuin reagoimme! Sama koskee tottakai tätä 40 vuotiasta miestäkin. Tottakai hänkin voi tuntea olonsa epämukavaksi kun käy ilmi että vastapelaaja onkin 15 vuotias tyttö eikä vaikka 35 vuotias nainen niinkuin hän kuvitteli omassa mielessään.
Ja vielä tärkeämpi asia kuin tämä; haluatko kertoa tuntemattomalle vastapelaajalle kotipaikkakuntasi tai muuta itseesi johtavaa tietoa? Et varmaan. Et ainakaan toivottavasti! 

Eli siis mitä haluan sanoa? Haluan muistuttaa kaikkia siitä että emme tiedä kuka ruudun takana oikeasti on, emme ennen kuin olemme nähneet hänet kasvotusten ja jutelleet enemmän ja kauemmin. Saatamme olettaa, niinkuin allekirjoittanut, että ruudun toisella puolella istuu samanlainen heppu kuin mitä itse on mutta totuus voikin olla ihan toinen. Ja tästä syystä mitään lääkärijuttuja, luottotietoja tai osoitetietoja ei koskaan pitäisi jakaa missään roolipeliyhteisöissä. Eikä omaa kuvaa eikä mitään minkä voisi yhdistää sinuun.. Tai jos jakaa niin pitää tiedostaa riskit mitä siellä takana on. Jos linkität kuvan omasta instagramista foorumille, sieltä on hyvin lyhyt matka facebookiin ja kohta kaikki tietävät kuka olet. Jopa ne, joiden et haluaisi välttämättä tietävän.

Tämmöinen muistutus vain kaikille! Nyt, palatkaa kissavideoiden pariin. Hyvää päivänjatkoa!

2 kommenttia:

 1. Pitkälti päälle parikymppisenä ihmisenä koen melko epämiellyttäväksi, jos reilusti alaikäiset lapset yrittävät aloittaa parittelupelejä kanssani. Ne ovat kuitenkin seksifantasioita, eikä lasten ole tarkoitus läpikäydä niitä tuntemattomien aikuisten kanssa. Tiedä sitten, täytyykö sekstailuviesteissä jokin rikosnimikekin.

  Tämän vuoksi toivon itse, että pelaajat ilmoittaisivat ikänsä profiileissaan. Pelaajan ikää ei voi tunnistaa suoraan peliviesteistä, mutta iän (sen pari vuotta ylöspäin pyöristetynkin) ilmoittaminen auttaa //etenkin vanhempia pelaajia// sovittamaan pelitapansa ja -teemansa vastapelaajalle sopivammiksi. Tietojen väärinkäyttäminen tai vakava huijaaminen ovat sitten asioita erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri! Luullakseni Suomen laki tulee vastaan alle 16 vuotiaiden kanssa pelatuissa seksipeleissä, koska se on jo tavallaan nettiseksiä siinä vaiheessa.. Otti sen millä tavalla tahansa.

   Ja iän kertominen on tottakai hyvä ja yleensä sitä toivotaan muutenkin ensimmäisten hahmohakemusten yhtedessä. Se helpottaa kyllä kaikkien elämää huomattavasti! :)

   Kiitos kommentista!

   Poista