maanantai 28. maaliskuuta 2016

Valkeaa Taikaa-arvostelu

Noniin pääsiäisen kunniaksi on aika paneutua ValkeaaTaikaa-nimiseen chat-roolipeliin. En ole koskaan pelannut chat-peleissä, mutta keskuteltuani parin viestin verran pelin toisen ylläpitäjän, Shadowkiron kanssa, päätin siitä huolimatta kirjoittaa arvostelun! Sanotaanko että uteliaisuus heräsi ja kunnolla!
Sen verran täytyy vielä sanoa ennen kuin aloitetaan että en ole lukenut etukäteen mitään etusivua enempää, koska päätin edetä askel kerrallaan ja katsoa mitä tuleman pitää!

Täytynee heti kärkeen sanoa että kun sitä ensimmäistä kertaa astuu tämän roolipelin sivuille, niistä tulee heti kättelyssä sellainen olo että nyt ollaan ns. ammattimaisen roolipelin äärellä. Sivuilla on tätä kirjoittaessani 20 käyttäjää paikalla ja ilmeisesti peli on niin suosittu että sivuston ylikuormitustakin on havaittu. Mutta käsittääkseni moiselle ikävälle seikalle ollaan tekemässä jotain, joten sitä ei uuden pelaajan (tai vanhankaan) kannata kamalasti pelästyä!
Ulkoisesti peli on tosiaan siisti, selkeä ja simppeli eikä ulkoasusta ole mitään pahaa sanottavaa. Etusivulla tehdään heti selväksi mistä pelissä on kysymys; chat-pohjaisesta tarinankerrontapelistä, jossa fantasiasusilaumat taistelevat Siperian hirmuhallintoa vastaan.

Tietoa – Pelaaminen ja Hahmo info
Näin foorumeihin tottuneen pelaajan silmin pelaaminen VT:ssä on ihan päinvastainen kuin mihin itse olen tottunut: itse pelaan aina ilman **-tähtimerkkejä ja repliikit aina ””-heittomerkkien sisään, mutta VT:ssä heittomerkit on kielletty ja puheet kirjoitetaan kursivoituina. Tähtimerkkien sisään taas kirjoitetaan kaikki tekeminen. Tämä on käsittääkseni hyvin yleistä chat-maailmassa (?) joten en siksi pidä sitä yleisesti katsottuna outona. Nostan sen nyt vain esiin lähinnä koska itselleni se on uusi ja ihmeellinen asia! Mutta jos olisin itse liittymässä tähän kyseiseen peliin, en pitäisi pelitapaa mitenkään estävänä seikkana vaan totuttelukysymyshän se vain olisi!
Pelaamisen säännöt on selvitetty hyvin yksinkertaisesti ja parin esimerkkiroolin voimin. Pidän toteutustavasta valtavasti, mutta mielelläni näkisin esimerkeissä myös 5-10 lauseen rooleja, koska sen pituiset peliviestit nostetaan ohjeissa esiin. Pari pienempää, normaalia roolia olisi kiva olla vaikkapa alussa ja sitten lopussa nuo pari ”epänormaalimpaa”, pitkää rooliesimerkkiä. Näin pelissä käytetyistä viesteistä saisi ehkä hieman realistisemman kuvan, mutta pelaajalle kävisi heti selväksi että myös nuo pitkät viestit ovat sallittuja!
Hahmo infossa ei kerrota tarkkaan hahmon hakuprosessista tai muustakaan vastaavasta vaan sellaiseen tiedot pelaaja saa vasta rekisteröidyttyään. Sen sijaan infoissa kerrotaan millaisia hahmoja pelissä ei ole mukana ja nyt täytyy sanoa että olen vähän hämmentynyt. Etusivulla mainittu ”Disney” jäi hieman kummittelemaan ja jotenkin näin sieluni silmin nimenomaan noita sinisiä, vaaleanpunaisia susia pitkillä tukilla ja koruilla höystettynä, mutta ilmeisesti ei kuitenkaan? Peli ei ole realistinen, sen tajusin jo etusivulla, mutta oudot turkkien värit on kuitenkin kielletty mikä minusta tuntuu oudolta koska sudet voivat kuitenkin keitellä liemiä ja omistaa kirjoja? Toisaalta ymmärrän turkinväripointin täysin, mutta se tuli vähän yllätyksenä. Hyvä kuitenkin että asia on tuotu tässä kohtaa esiin, koska rekisteröitymisen jälkeen moinen info olisi ollut ehkä hieman ikävämpää huomata.

Maailma
Siperia-välilehdestä löytyykin sitten kartta, joka on toteutettu juuri sellaiseen tyyliin jota itse olisin yhteen ropeeni toivonut, mutta jota en sitten osannut toteuttaa. Kateus siis nosti päätään, mutta hyvässä mielessä! Kartta on kaunis ja sitä on kiva tutkia juurikin koska infot pomppaavat silmille sitä mukaa kun kartalla etenee. Ei voi muuta kuin hattua nostaa tälle! Mutta onko solan yläpuolella olevat maat tuntematonta aluetta hahmoille vai miksei niitä ole mitenkään esitelty?
Tässä kohtaa pakko huomauttaa että rakastan sitä miten selkeästi ja lyhyesti kaikki tiedot on esitetty. Joskus sitä näkee pelejä, joissa tietoa on niin paljon että se uuvuttaa uuden pelaajan jo ennen peliin pääsyä, mutta VT:ssä ei tunnu olevan sitä ongelmaa! Ja mikä hienointa, lisätietoa on kuitenkin saatavilla jos sitä haluaa – mutta vasta liittymisen jälkeen. VT:ssä siis kerrotaan kivasti kaikki oleellinen ennen liittymistä ja syventävää tietoa saa lisää kun on rekisteröinyt itsensä pelaajaksi. Hyvä systeemi! Tämän toteamuksen tulin tehneeksi lukiessani VT:n Magiasta. Samalla sivulla tulin ajatelleeksi myös sitä miten infoissa rohkaistaan pelaajia kehittämään hahmoaan pelien edetessä; esimerkiksi sanoilla.. ”Myöhemmin pelin edetessä hahmosi voi huomata, että sillä on näitä yliluonnollisia, mystisiä kykyjä vielä lisääkin.” Lisäksi kaikki hahmot aloittavat samalta viivalta eli kenelläkään ei ole mitään kykyjä vaan niitä aletaan keräämään ja kasvattamaan pelin edetessä. Kykyihin tarvitaan aina ylläpidon lupa, jotteivät kyvyt lähde ns. käsistä!
Ensimmäiset henget ovat tottakai ne susihenget, jotka ensimmäisenä vaelsivat maan päällä ja joiden perillisiä pelin puhdasveriset ovat. Mitä puhdasveriset ovat? Sitä en oikeastaan vielä tiedä, mutta luullakseni se selviää!
Mitä pelin henkimaailmaan tulee, olen jotenkin kovin iloinen siitä ettei ns. hyviä henkiä ole olemassakaan. Hyvistä hengistä tulee aina vähän sellainen olo että tervetuloa ylivoimaisuus, mutta tässä pelissä sellainen ei onneksi ole mahdollista. Kaikki henget pelissä tuntuvat olevan enemmän tai vähemmän vaarallisia tai ainakin niihin tulisi suhtautua varauksella. Tykkään tosiaan siitä että pelin henget ovat ns. puolueettomia, vaikka riivatuksi joutuminen tuntuukin olevan yleisempää.
Pelissä ilmenevät taudit ja sairaudet tuovat maailmaan ihan oman vaaraelementtinsä. Jokainen taudeista voi koitua hahmon kuolemaksi ja yleensä leviää kosketuksesta. Tämä tarkoittaa pelin maailmassa sitä että kuka tahansa voi periaatteessa saada taudin oltuaan tekemisissä jonkun sairastuneen kanssa. Mielenkiintoinen lisä, sanoisin! Lisäksi taudit on hyvin kuvattu aina ensioireistaan mahdolliseen parantumiseen ja sitä edistäviin yrtteihin saakka. Ja samaa voisi sanoa yrteistä ja kasveista, joita sivustolla on esitelty. Ja kauniita kuvituskuvia jälleen kerran!

Juoni
Valkeaa Taikaa on ollut olemassa jo melkein kaksikymmentä vuotta, mikä on allekirjoittaneelle melkein mahdotonta käsittää. Kysynkin siis tässä kohtaa pelin ylläpidolta, ihan puhtaasta mielenkiinnosta; millainen roolipeliskene oli vuonna 1997? Miten keksitte perustaa VT:n? Onko peli ollut aina aktiivinen vai onko tullut hiljaisempia kausia? Siis oikeasti, ihan mieletöntä ajatella että jokin peli on ollut näin kauan olemassa ja porskuttaa edelleen täyttä päätä! Iso, iso hatunnosto teille!
Noniin, juoneen. Juoni on kerrottu niin että pelin tapahtumat vuosilta 1997-2015 on kirjoitettu alimmaisiksi, syksy 2015 niiden ylle ja heti ensimmäisenä pelin nykyinen tilanne. Sitä voisi kuvitella että näiltä vuosilta luettavaa juonen puolesta olisi ihan käsittämätön määrä, mutta onneksi ei. Tiivistäminen on jälleen päivän sana ja juonikuvaukseen on otettu mukaan vain kaikista suurimmat ja oleellisimmat tapahtumat. Sivujuonet, joita pelissä tuntuu olevan paljonkin, on jätetty kokonaan kuvauksen ulkopuolelle mutta ne ovat tervetulleita peliin yhtäkaikki! Hahmoilla tuntuu siis olevan lähes rajaton määrä kehittymisvaihtoehtoja.. Mikä onkin varmasti osasyy siihen miksi peli on ollut pystyssä niin kauan ja yhä täysissä elinvoimissaan!

Liittyminen ja pelaaminen
Noniin! Sitten siihen pelin puoleen, joka vaatii rekisteröitymistä. Sain siis Shadowkirolta luvan rekisteröityä peliin, tonkia paikkaa oikein kunnolla ja tutkia miten peliin liittyminen onnistuu näin ummikkona!
Okei eli liittyminen on superhelppoa ja siihen tarvitset nimimerkin, sähköpostiosoitteen ja salasanan. Ja sen yhteydessä sinun tarvitsee hyväksyä se että peli on K16 ja sen mukaista sisältöä saattaa tulla vastaan peleissä ilman sen suurempia varoituksia.

Jeps! Nyt kirjauduin ensimmäistä kertaa peliin ja heti ensimmäisenä sain vastaani ystävällisen suden nimeltä Sahzi, joka lupaa opastaa minua hahmonluonnissa, pelaamisen aloittamisessa ja kaikessa mitä on hyvä tietää ennen kaiken aloittamista! Jatketaanpa matkaa hänen johdollaan..
Shazi ohjasi minut uuteen Ohjeet-välilehteen, jossa ensimmäisenä kerrotaan aloittelijalle tärkeät jutut eli se miten roolipeliä pelataan ja mikä on roolihahmo.
Kun hahmolla aletaan pelaamaan ensimmäistä kertaa, kehoitetaan pelaajaa tuomaan hahmo Siperiaan jostain muualta. Se ei siis voi vain olla Siperiassa vaan uusi hahmo aina oletusarvoisesti saapuu Siperiaan eikä tunne maailmaa entuudestaan – ellei kyseessä ole hahmo, joka on syntynyt jo pelissä oleville hahmoille. Peli etenee aina niin että jatketaan siitä mihin on jääty ja jos pelaat illalla, pelissäkin on silloin ilta. Tällöin sinun tulee uuden pelin alkaessa kertoa mitä hahmosi on tehnyt edellisen pelin ja tämän pelin välissä.
Chatissä pelaamisesta on kerrottu myös aika kivasti.. tavallaan sellaista infoa, joka tuntuu tavallaan itsestäänselvältä mutta jota esimerkiksi minä en foorumiroolipelaajana olisi tullut ajatelleeksi ellen olisi tätä lukenut. Esimerkiksi se miten tärkeää chatpeleissä on pistää asiat tapahtumaan nopeasti eikä jäädä jahkailemaan. Foorumipeleissä jahkailu tuntuu olevan enemmän okei, vaikkakin toisinaan se onkin ärsyttävää, kuin chatpeleissä. Foorumeilla kun ei pelata niin reaaliaikaisesti kuin chateissä.

Mikä taas upeaa! VT:ssä ei suunnitella mitään etukäteen vaan pelit määrittelevät sen mihin juonikuvio on menossa. Et voi siis esim. sopia toisen pelaajan kanssa että nämä kaksi hahmoa saavat pentuja joskus vaan sen on tultava esiin pelissä. Tämäkin on asia, mikä mielestäni poikkeaa aika järisyttävästi siitä miten monissa foorumipeleissä pelataan. Toisaalta itse nautin suunnittelusta ja on kivaa fiilistellä pelaajien kanssa hahmosuhteita ja suunnitella niitä ja sitä mihin pelit ovat menossa.. Mutta nyt olen alkanut oppimaan sen ettei suunnitelmia kannata tehdä liian pitkälle ja liian tarkasti. En kuitenkaan kokonaan sanoisi ei suunnittelulle, koska siinä on puolensakin. Mutta hyvin mielenkiintoista tuo tuollainenkin eteneminen olisi!
VT:ssä hahmon kuoleminen on myös mahdollista ja siihen pitää suhtautua.. jokseenkin avoimesti, koska se saattaa tapahtua koska tahansa. Pelit etenevät reaaliaikaisesti, kuten sanottua, ja tavallaan hahmosi saattaa koska tahansa kohdata päiviensä pään eikä sille välttämättä voi mitään. Se kannattaa ottaa huomioon ja kuten sanoin, siihen pitää suhtautua avoimesti. Itse arvostan tätä piirrettä, koska aika monissa peleissä tuntuu kuoleminen olevan enemmän tai vähemmän pelaajan itsensä päätettävissä eikä kukaan ”voi tappaa hahmoa” kysymättä ensin lupaa pelaajalta. Mikä on toisaalta aika tylsää.

Säännöt on myös tottakai käyty läpi ja mikä taas poikkeaa omasta tottumuksesta niin se että VT:ssä.. ja varmaan monissa muissa chatpeleissä, yrittäminen on se juttu. Eli autohittaaminen kielletään kokonaan eikä esim. iskuja saada läpi ilman että niitä ensin yritetään ja sitten jos vastapelaaja siihen suostuu niin isku menee läpi. Itse en ole yrittänyt mitään enää vuosiin vaan tietty määrä ns. autohittaamista on sallittu ja jos se menee yli, voidaan siitä keskustella vastapelaajan kanssa. Koen tämän itse helpommaksi tavaksi ja se edistää peliä nopeammin kun aina ei tarvitse odottaa onnistuuko yrittäminen vai ei. Esim. Risto tönäisi Lauria rintakehään ja tuijotti tuota uhkaavasti. Toimii sellaisenaan ehkä paremmin kuin jos Risto yrittäisi tönäistä Lauria rintakehään. Tottakai eriasia on ne tappavat kiroukset tai jotkut vastaavat, mitkä aiheuttaisivat vakavampaa haaveria, mutta jotenkin sitä luottaa siihen että vastapelaaja osaa suhtautua autohittiin aikuismaisesti ja puhua asioista, jos ne eivät sovi kuvaan. Toki tässä on taas suuri ero nimeltä chat vs. Foorumi. Chatissä ei varmaan ole oikein aikaa jäädä keskustelemaan oliko autohitti okei vai ei, jolloin yrittäminen on ehkä kuitenkin se parempi vaihtoehto..
Btw. Pakko sanoa että aivan huikeat kuvat säännöissä! Repesin ihan täysin kumiankkailu-kuvalle. Loistavaa!

Mitä joukkopeleihin tulee, niistä on kerrottu selvästi mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä. Homma tuntuu haastavalta, mutta mahdolliselta ja herättää uteliaisuutta.. Mutta omalla kohdalla myös hieman pelkoa. Mitä sitten jos kesken ison ryhmäpelin, mokkulani päättää sanoa itsensä irti ja katoan ilmoittamatta? Pilaako se kaikilta pelin vai päästäänkö siitä yli jotenkin? Voinko liittyä takaisin peliin kun mokkulani palaa henkiin vai mitä tapahtuu? Kysymyksiä, kysymyksiä!

Hahmon luominen ja hakeminen
Hahmon luominen on aika samanlainen prosessi kuin missä tahansa pelissä ja sitä varten VT:stäkin löytyy peruspohja; hahmon perustiedot, sukulaiset, suhteet, luonne, ulkonäkö, menneisyys jne. Lisäksi VT:hen on luotu valmiita koodipohjia, joita saa ilmeisesti vapaasti käyttää hahmoesittelynsä pohjana. Ne tuovat hieman koristeellisuutta esittelyyn ja niiden kautta on helppo pistää esittely kuntoon mikäli ei itse tunne koodausmaailmaa yhtään.
Hahmon ulkomuodon kirjoittamiseenkin löytyy paljon apua ja susien rakennetta on selitetty melko tarkastikin. Löytyy erilaisia otsan muotoja, silmiä, rakenteellisuutta ja tietysti säkä-korkeus ja pituus. Tälläiset voivat olla monelle susiroolipelaajalle perusjuttuja, mutta minulle ne olisivat ainakin tärkeä juttu aloittelevana pelaajana! Muuten ulkonäkö-kuvaukseni olisi luultavasti aika pintapuolinen muiden esittelyihin verrattuna ja olo olisi melko varmasti kerrassaan typerä.
Ulkomuodon ja kuvien luomiseen on annettu avuksi myös valmiita pohjia, joita saa muokata tarpeen vaatiessa VT-hahmoaan varten. Myös ohjeet kuvien muokkaamiseen löytyvät, joten myös aloittelevat kuvamuokkaajat pääsevät mukaan! Tämäkin on mielestäni tärkeä juttu, koska kaikki eivät tosiaan osaa piirtää ja olisi kurjaa jos jäisi itse ainoaksi pelaajaksi, jolla ei kuvia ole ja vain sen takia ettei osaa piirtää. Tämä kuvapohjien olemassaolo tuo aina kaikkiin peleihin sellaista tiettyä tasa-arvoisuutta, mikä on kiva juttu!

Hahmolistalta löytyvät kaikki laumat ja niiden hahmot, sekä laumattomat (ja sen myötä perusteet sille miksi hahmon kannattaisi löytyä laumaan). Pelistä löytyy myös erilaisia tapahtumia, jotka epäilemättä tuovat oman lisänsä peliin. Hahmogaala kuulostaa ainakin hauskalta ja sellaisia olen itsekin omissa peleissäni harrastanut! Aina on upeaa kun ylläpito keksii pelaajilleen jotain extraa pelaamisen oheen.
Noniin nyt kun olen lukenut kaiken, olisi aika alkaa tekemään sitä hahmoa. Ja nyt täytyy myöntää että hetken oli eksyksissä, koska en löytänyt miten pääsen takaisin etusivulle ja löydän Sahzin uudestaan mutta pian sekin löytyi. Jonnekin hahmo-ohjeisiin voisi ehkä kuitenkin pistää tiedon siitä mihin hahmoesittelyt sitten laitetaan tai jos sellainen siellä oli, se meni kyllä minulta ohitse ja pahoittelen sitä! Sahzi kuitenkin osasi kertoa että hahmohakemus laitetaan laumattomien alueelle Hahmolistalla, joten sinne seuraavaksi..

Noniin hahmonluonti siis tapahtuu aika perinteisesti kirjoittamalla hahmon tiedot tekstikenttään ja tässä kohtaa saa tosiaan käyttää niitä ylläpidon valmiita koodipohjia. Hahmon hakemisen jälkeen tietoja ei pysty näkemään tai muokkaamaan ennen kuin ylläpito on hyväksynyt hahmon, joten tässä kohtaa kannattaa olla aika tarkka sen suhteen mitä hahmosta kirjoittaa ja koska hakemuksen lähettää. Itse en viitsi nyt alkaa tyhjiä hahmohakemuksia lähettelemään, koska vaikka lupa sellaiseen periaatteessa olisikin niin se tuntuu hieman hölmöltä. Mutta sanottakoon että uskon hahmohakemuksen ja sen hyväksymisen toimivan melko moitteettomasti, ainakin siitä päätellen ettei sivustolla ole muutenkaan juuri mitään motkotettavaa!
Pelichattiin saa mennä vasta kun hahmo on hyväksytty, mutta privachatissä pystyy pelaajien kanssa keskustelmaan ennen sitäkin. Chatissä pelaamisen tärkein asia tuntuu olevan se että sääntöjä noudatetaan ja muille pelaajille ollaan kohteliaita.. eli ihan basic-juttuja, joista kyllä selviää jos vain haluaa selvitä!
Itse kävin kuitenkin kurkkaamassa pelichattiä ja.. no itse kaipaisin ehkä hieman ohjeistusta siitä miten chatti oikeasti toimii, koska olen täysummikko. Onko nyt siis niin että pelit käydään tavallaan yksityisviestein chatissä vai luovatko pelaajat uusia huoneita, joihin saa liittyä jos haluaa? Ja entä sitten kun peli loppuu niin mitä sitten tapahtuu? Jääkö pelit jonnekin talteen vai siirretäänkö ne johonkin talteen vai katoavatko ne vain? Nämä on ylipäätään niitä kysymyksiä, mitä chatpelit minussa herättävät joten nyt joku saa valaista minua tässä kohtaa! x)

Nyt taidan alkaa olemaan sujut tämän arvostelun kanssa vai mitä luulette? Open Officessa tämä on kuitenkin neljä sivua pitkä ja olen käynyt aika sairaan mielenkiintoisen pelin läpi melko perinpohjaisesti! Miten tätä nyt sitten tiivistäisi? No VT on chatpeli, jonne ummikonkin on helppo päästä mukaan ja josta löytyy ohjeita sekä aloittelijoille että konkareille. Peli on pitkäikäinen, siellä on paljon aktiivisia pelaajia ja seuraa löytyy aivan takuuvarmasti. Pari tuollaista parannusehdotusta löytyi, mutta nekin olivat hyvin minimaalisia nillityksiä siihen nähden miten valtaisasta pelistä on kyse. Tähän loppuun en voi muuta sanoa kuin toivottaa VT:lle ja sen pelaajakunnalle ja ylläpidolle upeita tulevia vuosikymmeniä! Teillä menee hyvin ja voitte olla ylpeitä pelistänne!

Check! Menkää muutkin katsomaan VT:tä.

ps. VT:n ylläpito, voitte poistaa Mira-tunnuksen pelistänne, koska vaikka teillä upea peli siellä onkin niin aikani ei kyllä mitenkään riitä aktiivisiin chatpeleihin vaikka kuinka haluaisin. :D


4 kommenttia:

 1. Pitkä arvostelu!! Kiitoksia perinpohjaisesta palautteesta! Löytyihän sieltä jotain korjattavaakin, mikä on hyvä. En tiedä tutustuitko VTn pelichatin puhelinsovellukseen, mutta semmoinenkin löytyy. :D
  Teenkin muutokset jahka aikaa irtoaa. VTn säätiedotustoiminto meni rikki, joten se pitää korjata ensin. </3
  Sivuille on tulossa nyt ainakin varmasti ohjeita chatin käyttöön!

  Vastauksina kysymyksiin ja mietteisiin;
  Aloitin pelaamisen 1997 ja löysin chattiroolipelit mainostaessani virtuaalikenneliäni. Huomasin tähtimerkein kirjoitettua tekstiä, pääsin nopeasti pelkästään tarkkailemalla jyvälle, loin pikahahmon (joka ei silloin tarvinnut muuta kuin nimen) ja kävin autohittaamassa sen puraisemaan hevosta jalkaan. Hevosen pelaaja pillastui ja iloisesti jäin sille tielle pelaamaan. Nolon failhahmon jälkeen loin ekan hahmoni Siriuksen/Kiron, joka on pelissä vieläkin ja aloin vain pelata. Nopeasti viikkojen ja kuukausien aikana pelieni ympärille alkoi tulla muitakin ihmisiä jotka ihan itsestään tarttuivat juttuihin mitä kirjoitin ja alkoivat kysellä minulta lupia erilaisiin kykyihin sun muuhun. Aloin sitten vain ylläpitää roolipeliäni jonkun toisen sivuston chatissa jonka jälkeen pikkuhiljaa opettelin tekemään omia sivuja ja chatteja. VTn epäaktiivisimmalla hetkellä pelissä on ollut vain jotain 40 rekisteröitynyttä pelaajaa, mutta suurimmaksi osaksi peli on ollut vain ja ainoastaan aktiivinen.

  Chatista löytyy viestihistoria, josta aiemmat roolit ja pelaajien keskustelut saa luettua.

  Tähtimerkkejä käytetään koska chatissa puhutaan myös todella paljon pelaajien omia juttuja, joten on hankala erottaa pelaajien puhetta ja roolitekstiä toisistaan jos niitä ei ole selkeästi eroteltu. Koska puheviestejä on enemmän kuin roolitekstejä, on helpompi erottaa roolitekstit ** merkein puhetekstien sijasta.

  Mitä hahmoesittelyjen laittamiseen tulee, Sahzi opasti laittamaan esittelyn laumattomien alueelle "luo hahmo" -linkin taakse ja lähettämään tiedot. Toki sen voi kirjoittaa jonnekin... Vaikka omg, apua -sivustolle jossa on kaikkia hätäohjeita. :D

  Chatissa pelataan itse chattiin, eli pelejä ei pelata yksityisviestitse (yksityisviestein pelaaminen on kiellettyä), chatin ideana on että roolit kirjoitetaan chattiin ja kaikki paikalla olevat pelaajat voivat hahmoineen reagoida niihin. Pelikenttä on siis täysin avoin, aina ja kaikille. Kaikki pelaavat samassa huoneessa. Foorumipelaajille tämä on ollut usein vaikeaa käsittää chattipeleissä ja aluksi moni foorumien rajattuihin topikkeihin tottunut pelaaja on sanonutkin että se tuntuu monimutkaiselta. Kun siihen oppii sitä on kehuttu todella hyväksi systeemiksi, koska peliseuraa on aina ja ei tarvitse jäädä epävarmuuteen siitä kenen seuraan saa mennä ja kenen ei. Tämä helpottaa mukaan pääsemistä huimasti.

  Roolipeliohjeissa kerrottiin että pelin loputtua hahmot pelataan tilanteesta ulos kukin omille tahoilleen. Loppuminen on useimmiten pelaajien yhteinen päätös. Vastapelaaja voi myös ilmoittaa, että "minun on mentävä kauppaan, pelaan hahmoni pois" ja kirjoittaa sitten vuorollaan hahmonsa lähtemään. Tämän jälkeen chatista voi poistua. Jos peli jää kesken, syntyy takauma ja se pelataan loppuun myöhemmin. Takaumistakin löytyy tietoa roolipelaaminen -linkistä.

  Olikohan muuta... Ei kai. xD

  Ai niin! Jos netti katkeaa joukkopelissä, pelaajat useimmiten tajuavat tämän ja osaavat odottaa jotakuta saapuvaksi takaisin ja sumplivat hahmon kanssa pelissä vuoron tai pari, mutta jos pelaajaa ei silloinkaan kuulu, hahmon sovitaan poistuneen jotenkin paikalta ja peli jatkuu kuin se ei olisi ollutkaan siellä.


  Olikohan jotain vielä... Nyt ei ehkä varmaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vastaamisesta ja kiva kun arvostelu kelpasi! :D Huomasin kyllä puhelinsovelluksenkin mutta unohdin sitten mainita sen! Mutta vaikuttaa upealta! Pääsisi pelaamaan myös tuon puhelimenkin avulla xD Se on taas yksi asia mikä on foorumiroolaamisessa vaikeampaa kuin chatissä! Foorumille on hitsin vaikeaa kirjoittaa puhelimella viestejä kun viestien odotetaan olevan pidempiä..

   Tuo chatissä pelaamisen idea on kyllä jännä! :D Tai siis että kaikki pelaa samassa paikassa. Onko käynnissä samaan aikaan useampikin peli vai onko illassa aina yksi peli, johon pelaajat sitten vastailevat? Mietin vaan että mitä jos oma hahmoni on vaikkapa kilometrien päässä muista hahmoista eikä voi siten osallistua peliin niin voisinko aloittaa toisen samaan chattiin johon sitten odottelen pelaajaa vai haittaisiko tuollaiset välimatkat oikeasti? :D Jännää!

   Mutta kiitos kovasti selvityksistä! Tämä on niin uusi juttu itselle että jäin oikeasti miettimään noita juttuja kun en ihan käsittänyt. x) Kiitos siitä!

   Poista
  2. Kyllä kelpasi, todellakin. Juuri noita kehitysideoita metsästin tästä arvostelusta ja niitä myös sain! xD

   Chatissa voi olla pelejä yhtaikaa vaikka miten monta. Eli jokainen pelaaja voi aloittaa vaikka oman peliketjun, josta hahmot sitten siirtyvät toistensa luokse jne.
   Sivuilla tämä asia on selitetty näin:
   "Jos pelissä tasangolla sattuu olemaan hahmoja, meren rannalla oleva hahmosi voi nähdä ja/tai kuulla ne. Tällöin se voi myös mennä niiden seuraan. Voi myös olla, että hahmosi sattuu lähtemään kävelylle tammimetsään ja näkee siellä muita hahmoja tai kuulee niitä kauempaa, se voi myös liittyä niiden seuraan. Eli lähialueille hahmosi voi aina vaellella ja nähdä hahmoja sieltä. Paljon, paljon kauempana raivoavan hahmon huudotkin voivat kiinnittää hahmosi huomion ja saada sen siirtymään toiminnan ytimeen. Hahmosi voi siis seilata paikasta toiseen ja useampia käynnissä olevia eri pelitilanteita voi yhdistää, jolloin syntyy isompi joukkopeli. Eli voit yhdistellä pelejä ja laittaa hahmosi seilaamaan pelistä peliin ja hahmosi voi kutsua seurassaan jo valmiiksi olevat hahmonsa mukaan katsomaan vaikkapa mistä kauempaa kuulunut taistelun melske on peräisin. Toisaalta, hahmosi voi myös pelätä niitä taistelun ääniä."
   Eli pelaajalla on käytännössä käytössä koko peli kenttä ja sen voi pelata paikasta toiseen, pelistä toiseen ja hahmon luota hahmon luo. x)

   Poista
  3. Oooh! :D Okei! Tämäpä vaikuttaa jännältä ja siis.. miten hienoa että tällä systeemillä pelissä ei tavallaan ole mahdollisuutta jäädä "ulkopuoliseksi" koska aina löytyy peliseuraa. Sitä pitää vaan uskaltaa itse lähteä mukaan. Foorumipeleissä taas ongelma on yleensä juuri se että pelitopicit on yleensä entuudestaan sovittuja ja sellaisia vapaita pelejä on aika vähän.. Ja niihin peliseuran saaminenkin on toisinaan kiven alla. :D Voisinkin mennä aloittelemaan pari vapaata peliä ihan vaan tämän innoittamana, kiitos!

   Poista