torstai 3. maaliskuuta 2016

Vierailijan aktiivisuuskartoitus

Jotenka ensinäkin, piakkoin itselleni on tulossa mielenkiintoinen matka chatroolipelien maailmaan Shadowkiron pyydettyä minulta arvostelua pelistään. Chatpelit eivät ole allekirjoittaneelle tuttuja, mutta yhteisymmärryksessä lähdemmekin lähestymään tätä peliä siltä kannalta miten täysin ummikko pääsee kärryille pelin maailmasta ja pelaamisesta. Olen ihan superinnoissani! Ja jep, arvosteluohjeissahan lukee että en arvostele chatpelejä mutta tämä opettaa yhden asian; koskaan ei pitäisi mihinkään sanoa absoluuttista eitä! Mutta sen arvostelun aika ei kuitenkaan ole vielä, koska työt kutsuvat kahden tunnin ja kymmenen minuutin päästä. Sen sijaan hölisen muuta tänään!

Vielä ennen kuin pääsemme varsinaiseen asiaan, vilkaiskaahan tuohon vasemmalle! Siinä on kysely siitä kuinka aktiivisesti stalkkaat muita pelejä kuin niitä missä olet itse mukana. Vastaahan, se vie sinulta about kaksi sekuntia! Toisekseen, edellinen kyselyni käsitteli sitä kuinka paljon ihmiset vielä nykypäivänä käyttävät top100-listoja ja tulokset näettekin tuosta oikealta. Aika tasaisesti äänet jakautuivat, mutta kaipa niitä silti enemmän käytetään kuin ollaan käyttämättä? Käykää siis ilmoittamassa pelinne Ropelistalle!

Noniin sitten itse asiaan. Olen viime aikoina metsästänyt paljon uusia linkinvaihtoja ja sen tähden on pitänyt taas käyttää aivoja siihen koska kannattaa pyytää peliä linkinvaihtoon ja koska ei. Eli onko peli aktiivinen vai ei. Mistä sellaisen sitten näkee? Paristakin asiasta, itseasiassa..

Juuri millään foorumilla ei pääse tutkimaan käyttäjälistoja ilman että on rekisteröitynyt, mikä on ikävää pelin aktiivisuuden kartoittamisessa. Yleensä ensimmäinen asia mitä tarkistan pelin sivuilta aktiivisuus mielessä, on pelin alareunasta yleensä löytyvä "Tilastot ja aktiivisuus"-alue. Siellä näkyy paikalla paraikaa olevat pelaajat ja pelaajat, jotka ovat olleet paikalla viimeisen 24 tunnin aikana. Ihanteellisinta on tottakai jos pelaajia on paraikaa online, mutta hienoa on myös huomata jos pelaajia on ollut online edes viimeisen 24 tunnin aikana. Se yleensä tarkoittaa sitä että joku käy foorumilla aktiivisestikin. Jos taas pelaajia ei näy kummassakaan aktiivisuuskartoituksessa, antaa se nopeasti vilkaistuna sellaisen kuvan ettei pelissä ole mitään elämää.

Seuraavaksi kannattaa vilkaista viimeinen viesti ja koska se on kirjoitettu. Sekin yleensä näkyy tällä samaisella Tilastot ja aktiivisuus-alueella ja samaisesta paikasta löytyy yleensä myös "recent threads" ja "recent posts"-linkit. Niitä klikkailemalla pääsee katsomaan uusimmat viestit ja koska ne on kirjoitettu. Kannattaa tässä kohtaa kiinnittää huomiota myös siihen milloin viimeisin peliviesti on kirjoitettu, koska sitähän tietoa tässä oikeastaan tarvitaan hait sitten linkinvaihtoa tai olit kiinnostunut peliin liittymisestä. Jos edellisestä peliviestistä on kulunut jo turhankin pitkä tovi, itse ainakin koen pelin kuopatuksi. Mikä se sellainen roolipeli on, jossa ei peliviestejä kirjoiteta?

Noniin, nämä tilastothan pätevät aika pitkälti vain avoimissa foorumeissa, joissa vierailijat pääsevät tonkimaan viestejä vapaasti ja näkemään sen uusimman viestin. Mikäli foorumi taas on suljettu, on vierailijan pistettävä uskonsa siihen miten pelaajat ovat olleet aktiivisia kuluneen 24 tunnin aikana. Yleensä suljetuilla foorumeilla on pari aluetta auki, joissa ylläpito ilmoittelee asioista ja joista löytyvät mahdollisesti pelin tiedot ja liittymisohjeet.. ja ne eivät välttämättä kerro paljoakaan pelin aktiivisuudesta ellei ylläpito sitten ole superaktiivinen asioista ilmoittelija.. Yleensä infot kun on kirjoitettu pelin alkaessa eli ehkä jopa parikin vuotta sitten pelin iästä riippuen!

Eli pelien aktiivisuudesta kertoo yleensä vain se kuinka käyttäjät ovat olleet aktiivisia viimeisen 24 tunnin aikana.. ja siihen avointen foorumien plussa eli se koska viimeiset viestit on kirjoitettu. Suljetuissa foorumeissa tai pelkästään kotisivuihin nojaavissa peleissä ainoa asia mihin vierailija voi luottaa, on oikeastaan se koska pelin viimeinen päivitys on tapahtunut. Joten ylläpitäjät, muistakaa päivitellä ne pienetkin jutut sivuillenne jotta vierailijat tietävät teidän olevan aktiivisia!

Ei tässä muuta, aurinkoista kevätpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti