sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Paasaus foorumin tiivistämisestä

Foorumiroolipelien perustaminen on superhelppoa koska jokaisella pelaajalla on varmaan jonkinlainen visio siitä mitä haluaa pelata ja minkälaisessa pelissä.. Ja sen lisäksi netti on pullollaan ilmaisia foorumipalvelimia, joten oman pelin perustamiseen ei oikeastaan tarvitse nähdä kuin hieman vaivaa. Nyt haluaisin kuitenkin kertoa vähän ajatuksiani siitä millainen on hyvä foorumi ja mitä varsinkin niiden aloittelevien pelien pitäisi ottaa huomioon foorumin rakenteessa. En siis nyt puhu ulkonäöstä tai värimaailmasta vaan puhtaasti pelin selkeästä ja hyvästä rakenteesta.

Mielestäni selkeä ja hyvä foorumi on ensinäkin jaettu kolmeen pääkategoriaan; on pelaamiseen liittyvä kategoria, jossa on perus boardeina kaikki mitä ylläpito nyt kokee oleelliseksi pelaamisen kannalta; hahmohakemukset, hahmoesittelyt, päivitykset&ilmoitukset, seuranhaku etc. Kaikki sellainen mikä liittyy oleellisesti pelaamiseen muttei varsinaisesti ole pelaamista. Ja toisena kategoriana tietysti itse pelialueet, joissa se pelaaminen tapahtuu. Itse suosin sitä että kaikki pelialueet iskettäisiin yhteen kategoriaan, mutta ymmärrän toki sen että laajemmissa peleissä myös eri maailman alueet on jaettu omiin kategorioihinsa. Lähtökohtaisesti suosittelisin aloitteleville peleille kuitenkin mahdollisimman tiivistä foorumia ja siksi päädyin kolmeen pääkategoriaan. Ja se kolmashan on tietysti se ”OFF-Game” eli alue, mikä ei liity mitenkään mihinkään vaan on sitä yleistä hälinää ja muuta mukavaa, jota pelaajat voivat harrastaa pelaamisen ohessa. Jos siis haluavat.

Eli kolme pääkategoriaa; hahmot ja pelaaminen, pelialueet ja keskustelualue. Nämä kolme ovat mielestäni hyvä lähtökohta jos ollaan perustamassa aivan uutta peliä, johon sitten pian pitäisi saada pelaajia liittymään jotta peli saataisiin pyörimään. Ja tästä päästäänkin mukavasti siihen tiivistämisen jaloon taitoon, koska pitkät ja tyhjyyttään huutavat foorumithan eivät houkuttele pelaajia luokseen vaikka ylläpito olisi kuinka aktiivista ja pari pelaajaa löytyikin vanhoista tutuista ja fiilis pelissä olisi pelaajien ja ylläpidon kesken mitä mainioin.

Tuossa olisikohan puoli vuotta sitten rakentelimme admintoverini kanssa omaan peliimme sellaisen ulkan, jossa kaikki boardit jakautuvat kahteen palstaan minkä takia jouduttiin pohtimaan tiettyjen boardien tärkeyttä. Tämä koska jos kategoriassa oli pariton määrä boardeja, näytti se alin boardi hyvin venytetyltä ja typerältä emmekä yksinkertaisesti halunneet sellaista ulkkaamme. Mentiin siis ulkonäkö edellä, mikä osoittautui aika hyväksi ratkaisuksi; tiivistettiin etusivun ”Hahmot ja pelaaminen”-boardit neljään ja saatiin mielestäni aika hyvä ratkaisu aikaiseksi. Nyt meillä on erikseen perus Hahmohakemukset ja Hahmolista ja kaikki muu pelaamiseen liittyvä on jaettu tekniseen puoleen ja vähemmän tekniseen puoleen. Toisessa ilmoitellaan päivityksistä ja poissaoloista ja sieltä pelaajat löytävät myös arkistot ja voivat ehdottaa omia parannuksiaan foorumia ajatellen. Tällä vähemmän teknisellä puolella on sitten yleistä seuranhakua, hahmopörssiä, sivuhahmoja ja sinne kaikki voivat leppoisin mielin aloitella omia topicejaan tukemaan omaa pelaamistaan. Homma on tiivistä ja toimivaa.. tai ainakaan pelaajat eivät ole vielä ehdottaneet siihen muutosta, haha!

Pointtini tuossa yritti nyt olla että mielestäni adminien pitäisi oikeasti miettiä mikä on juuri sen oman pelinsä kannalta tärkeää ja oleellista eikä täyttää tämmöistä ”tärkeää asiaa”-kategoriaa sellaisilla asioilla, jotka eivät oikeasti ole niin tärkeää. Kannattaa olla tarkka sen suhteen mitä boardeja laittaa tälläiseen kategoriaan ja mitkä kuuluvat siihen vähän vähemmän tärkeään OFF-Gameen. Jos tärkeää asiaa-kategoria vilisee boardeja, siitä voi tulla pelajille sellainen olo että luettavaa ja sisäistettävää on aivan jäätävän paljon. Ja toisekseen miksi tehdä infoboardeja, missä on vain tyyliin yksi topic kun voisi tehdä yhden infoboardin, mihin laittaa kaikki infot yhteen paikkaan? Helpottaa ihmisten elämää ja.. no kaikki info löytyy yhdeltä boardilta. Ja etusivu näyttää siistimmältä ilman näitä yhden viestin sisältäviä boardeja. Saitte ehkä pointista kiinni?
En nyt siis sano että oma tapani olisi se paras mahdollinen, mutta se toimii omalla foorumillani ja sen takia se siellä on käytössä.. Sanon että kannattaa miettiä etenkin uuden pelin kohdalla miten yksinkertaiseksi voi tälläisenkin kategorian tehdä, jotta siitä ei tulisi sekavaa tai vaivalloista kuvaa mahdollisille uusille pelaajille.

Tämä keskustelualueemme sitten pitää sisällään perus keskustelualueen, jossa pelaajat voivat halutessaan jutella liipadaabaa mutta joka on aika hiljainen, koska ihmisillä on skypeä ja keskustelu on oikeastaan siirtynyt sinne. Alue on kuitenkin yhä olemassa, koska tuntuu edelleen hieman oudolta poistaakkaan sitä! Kuuluuhan roolipeleihin se keskustelualue, vai kuinka?
Toisena kategoriana meillä on kyllä pelaamiseen liittyvä boardi, mutta koska se on vain ylimääräistä härpäkettä niin se on sijoitettu juuri keskustelualueelle (ja koska muuten keskustelualueellamme olisi vain yksi venynyt boardi ja tuossa pelaaminen-kategoriassa olisi myös yksi venynyt boardi, yhyy! Haha).

Ei keskustelualueista sen enemppää vaan nyt siirrytään niihin pelialueisiin. Kuten tuolla aiemmin jo sanoin, ymmärrän täysin että joissakin peleissä on hyvä kategorisoida myös eri pelialueita eivätkä pelkät boardit riitä koska pelin maailma on niin laaja. Varsinkin jos pelaajia on paljon ja peli on menestynyt, koska silloin tottakai tarvitsee laajentaa peliä noin muutenkin. Mutta kun puhutaan ihan aloittelevasta pelistä, en lähtisi jakamaan pelialueita useampiin kategorioihin vaan pitäisin ne yhdessä kasassa.. ja mahdollisimman tiiviinä.
Uusien pelien ihmeellisessä maailmassa tulee aina vastaan niitä pelejä, jotka näyttävät kotisivujensa puolesta aivan tajuttoman mietityiltä ja adminien panostuksesta saa hyvän kuvan.. Ja sitten kun menee itse pelifoorumille, sitä tulee melkein paha mieli kun foorumi on täytetty kahdellakymmenelläviidellä tyhjyyttään huutavalla peliboardilla, jotka tulevat huutamaan tyhjyyttään luultavasti aina pelin kuolemaan saakka. On karu fakta että hyvin harva uusi peli saa mitään kymmenen pelaajan ryntäystä heti kättelyssä, jotta olisi edes mahdollista saada viestejä näille kahdellekymmenelleviidelle boardille ja näin ollen suurin osa boardeista pysyy topiciensa puolesta nollilla ties kuinka kauan! Yleensä ne pelit lähtevät ensin keskittymään yhteen, kahteen eri alueeseen ja siitä sitten hiljalleen leviävät muille boardeille. Tämä on kuitenkin tajuttoman hidasta, joten jos niitä boardeja on älyttömästi niin foorumista saa nopeasti vilkaisemalla hyvin epäaktiivisen kuvan vaikka pelaajat olisivatkin kokoajan pelaamassa!

Nyt taas yritän selkiyttää selitystäni; mielestäni uuden pelin ei kannattaisi täyttää foorumiaan tyhjillä boardeilla vaan tiivistää jälleen kerran tätäkin kategoriaa. Ensinäkin pysymällä sen yhden kategorian sisällä ja luomalla pääsivulle vaikkapa nyt.. kuusi pääpeliboardia. Niiden sisään voi sitten luoda halutessaan useamman, mutta en kokisi sitäkään välttämättä kovin fiksuksi ratkaisuksi uuden pelin kohdalla. Kun foorumilla on vaikkapa kuusi boardia, joissa pari pelaajaa pelaa aktiivisesti, saa se koko pelin näyttämään paljon aktiivisemmalta kuin jos kategorioita olisi kymmeniä. Sitten kun pelaajia alkaa löytymään ja peli vakiinnuttaa asemaansa lähtemällä kunnolla käyntiin, voi ylläpito alkaa hiljalleen luoda lisää boardeja (ja miksei niitä kategorioitakin). Moinen ei satuta ketään vaan päinvastoin onhan ne uudet pelialueet pelaajillekin kiva uusi juttu! Hei pelimme laajentuu koska ollaan niin hyviä, jee!

Eli suosittelen siis uusille peleille sitä tiivistämistä; älkää tehkö liian pitkiä ja vaikeasti selattavia foorumeita siitäkään huolimatta että boardeja on kiva tehdä. Olen kerran itse luonut Sormusten Herra-pelin johon listasin kaikki Keski-Maan kartalta löytyvät paikat ja siis nyt hävettää. Onneksi, onneksi se ei koskaan lähtenyt käyntiin ja tapoin sen omatoimisesti hyvin nopeasti. Mutta tämmöisistä asioista oppii ja sen tähden nyt halusinkin tämän merkinnän kirjoittaa! Kannattaa myös miettiä hahmoesittely-boardien tärkeyttä; kannattaisikohan nekin alkuun pitää samassa paikassa ja vasta myöhemmin jakaa ne eri boardeille vaikkapa laumoittain? En tiedä, mutta siinä jotain mietittävää itse kullekin.

Nyt lopetan taas tämän jaarittelun! Toivottavasti joku ymmärsi hämärän pointtini tästä hämärästä merkinnästä. Hyvää sunnuntaita vaan kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti