perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pelien piilotetut alueet

Pakko pohtia asiaa pelifoorumeilta piilotetut alueet tai viestit, joita vierailijat eivät saa lukea tai nähdä. Miksi näin tehdään? Miksi vierailija ei saa nähdä esimerkiksi käynnissä olevia pelejä tai jo pelissä mukana olevia hahmoja? Itse koen tämän hyvin, hyvin ärsyttäväksi että vieraillessani jollain toisen pelin foorumilla, klikkasin sitten mitä tahansa niin käsketään ensin kirjautumaan.

Yritin keksiä syitä siihen miksi alueita piilotetaan.. Ja ainoa syy, minkä tähän hätään pystyin kehittämään oli se että pelien ylläpitäjät pelkäävät että joku kopioisi hahmoja, peliviestejä tai pelin uniikkeja juonikuvioita. Mitään muuta en tosiaan keksinyt, joten jos jollain on tarjota jokin oikea syy niin laittakaahan kommenttia!
Jos syy taas on nimenomaan tuossa pelossa niin.. Täytyy sanoa että allekirjoittaneen mielestä syy on melko vainoharhainen. Tiedän että netti on pullollaan niitä typeriäkin ihmisiä jotka eivät kunnioita toisen ideoita, mutta kuinka usein tätä oikeasti tapahtuu? Ja toisekseen jos tapahtuisi niin että pelistäsi pöllittäisiin juonia tai hahmoja tai kokonaisia peliviestejä, miten se muka vaikuttaisi sinun peliisi? Ei se sinun vikasi ole ja tässä kohtaa sinä näytät joka tapauksessa hyvältä; sinun juttusi on niin uskomattoman hieno että joku haluaa pölliä sen. Se rosvo tässä tapauksessa näyttäytyy idioottina ja tuon peli tuskin lähtee käyntiin, koska kaikki tietävät tästä kopioinnista.

Miksi sitten kannattaisi pitää mahdollisimman useat alueet myös vieraille avoimina? Ei ehkä viestien kirjoittamisen osalta, mutta sentään niin että vieraatkin pääsevät lukemaan alueiden viestejä.
Ensinäkin hahmoesittelyt. Ainakin itse tykkään lueskella muiden pelien hahmoja etukäteen, varsinkin jos peli vaikuttaa muuten kiinnostavalta ja pienikin halu liittyä on olemassa. Tähän syy ei ole se ettäkö haluaisin kopioida hahmotietoja omaan käyttöön vaan se että saan tietää millaisia kuvioita ropessa on oikeasti käynnissä. Pelin kotisivut antavat kuitenkin melko usein vain pintaraapaisun tiedoissaan ja vasta hahmot ja noiden kuviot näyttävät sen, mitä pelissä oikeasti tapahtuu. Ja jos voisin lukea näitä hahmoesittelyitä etukäteen jo oman hahmon luomisprosessissa, voisin miettiä sitäkin miten hahmoni istuu maailmaan ja varmistaa siten että peliseuraakin löytyy. Ei olisi kovin kivaa tehdä 50 vuotiasta hahmoa peliin, jossa muut hahmot ovat 15 vuotiaita, vain koska en nähnyt tätä entuudestaan. Ymmärrättekö mitä haen takaa?

Sama pätee tietysti pelialueihinkin. Miksi ihmeessä sulkisimme vierailijat pois pelialueilta? Naurettavinta on se että jossain peleissä kaikki pelialueet on kokonaan piilotettu vierailta eikä sen takia voi mitenkään tietää millaiseen paikkaan on hahmonsa tunkemassa. Toki maailmaa on varmasti kuvailtu pelin kotisivuilla, mutta silti.. Taas ne pelialueet antavat sen todellisen käsityksen siitä mitä ropessa oikeasti tapahtuu; mitä jos nyt loisin hahmoni asumaan vaikka ihmissusien metsään ja sitten liityttyäni tajuan että ah.. Kaikki muut ihmissudet asuvatkin Lontoossa joten hahmoni on erakko eikä peliseuraa löydykkään niin paljon kuin ajattelin lukiessani "ihmissudet"-listaa kotisivuilta.

Ja lisäksi on yksi tajuttoman oleellinen asia, jota me vierailijat emme näe peleistä jos kaikki alueet on piilotettu tai emme voi nähdä niiden viestejä; aktiivisuus! Mistä me tiedämme kuinka aktiivinen peli on jos emme näe koska viimeisimmät peliviestit on kirjoitettu? Totta on että yleensä foorumien alaosassa lukee uusin viesti ja käyttäjiä paikalla, mutta se ei silti kerro loppupeleissä yhtään mitään. Joskus keskustelualueella on aktiivista, mutta peleissä ei ole tapahtunut puoleen vuoteen mitään. Ei sellaiseen ropeen ole kiva liittyä siinä uskossa että pääsee heti pelaamaan, mutta saakin huomata etteivät vanhat pelaajat olekkaan niin aktiivisia kuin on saanut ymmärtää. 
Totta on toki sekin että jos pelialueita on paljon ja ne huutavat vielä tyhjyyttään, ei sekään vierailijan silmiin hyvältä näytä mutta silloin pelialueita voi tiivistää! Ja lisätä niitä sitten tarpeen mukaan kun pelaajia liittyy enemmän ja pelejä alkaa syntymään. Tällöin foorumi ei näytä kuolleelta vaan pieneltä ja aktiiviselta, mikä on tottakai parempi asia!

Oikeasti, foorumin alueiden näkyvyys voi vaikuttaa käsittämättömän paljon siihen miten hyvin uusi pelaaja uuden hahmonsa kanssa pääsee peleihin mukaan. Ei sitä kuitenkaan aina kehtaa alkaa ahdistelemaan vanhempia pelaajia suhdekuvioilla jo ennen rekisteröitymistä, varsinkaan jos et yhtään tiedä millaisia hahmoja pelissä on jo valmiiksi. Jos pelialueita ei näe etukäteen (ja kaiken lisäksi rekisteröityminenkin ennen hahmon hakemista on joissain peleissä kiellettyä) niin miten sitä voisi varmistaa sen että peliseuraa löytyy kun pitäisi alkaa pelaamaan? Alkuun pääseminen on kuitenkin aina uuden pelaajan vastuulla, koska vaikka ylläpito ja vanhemmat pelaajat ottaisivatkin uutukaisen lämpimästi vastaan niin oma aktiivisuus siinä kuitenkin ratkaisee.

Ja sitten paasauksen seuraavaan vaiheeseen! Vierailijatunnukset. Miksi? Jos et halua että vierailijat näkevät pelialueesi ja viestisi, miksi ihmeessä luot heille tälläisen mahdollisuuden muttet kuitenkaan voi vain pitää koko foorumia näkyvillä? Tämä vierailijatunnus on ensinäkin turhaa vaivaa sekä ylläpidolta itseltään että vierailijoilta, koska helpommallakin pääsisi; avaamalla tietyt alueet kaiken kansan nähtäville. Et häviä siinä mitään, mutta vierailijan on helpompi tutustua peliisi.

Noniin se tämänpäiväisestä paasauksesta! Toivottavasti kukaan ei loukkaantunut, mutta toivottavasti tämä herätti ajatuksia oman pelin alueista! Itse olen Seiskasta piilottanut arkistot ja yleisen keskustelun, koska arkistot pitävät sisällään niin paljon vanhentuneita juttuja että ne voisivat sekottaa vierailijoita.. Ja keskustelualue ylipäätään sen takia että pelaajat purkavat siellä joskus vähän henkilökohtaisempiakin asioita.

Eipä tässä kai muuta! Hyvää pääsiäistä kaikille ja valoisampaa kevättä!

4 kommenttia:

 1. Kaikki nyt eivät vain tykkää siitä, jos joka ikinen foorumilla vierailija pääsee seuraamaan hahmon elämää vaikka se ei vierailijoille missään mielessä kuulu. Useat roolipelit haluavat tarjota pelaajilleen tietynasteista yksityisyyttä asioista, jotka kuuluvat vain roolipeliyhteisölle. Mielestäni jo pelkkä hahmoesittelyiden näkyminen vierailijoille on ikävää, mutta ymmärrän sen tarpeellisuuden sillä muiden hahmoista ja esittelyiden laatimistavoista voi hakea vertaistukea ensimmäistä hahmoa luodessaan.

  Jos haluaa liittyä mukaan roolipeliin siinä ei mielestäni tarvita intensiivistä pelialueiden ja pelien tuntemista - sen kuin lukee sivut, säännöt ja luo hahmon ja tulee mukaan. Tietysti joillakin roolipeleillä on ongelmana, että sivut eivät kerro pelistä yhtään mitään, mutta yhä useammin suosittujen roolipelien sivut ovat väärällään informaatiota, joka antaa pelistä ihan hyvän kuvan ilman, että pelejä tarvitsee päästä lukemaan. Ei ensimmäisellä hahmolla tarvitse olla kaiken kattavaa menneisyyttä ja suhdeverkostoa jo ennen liittymistä - se puoli hoituu ihan pelien kautta pelaamalla ja silloin siitä tulee oikeasti mielenkiintoista. Sellaisissa roolipeleissä, missä näkyy useita kymmeniä käyttäjiä päivän aikana, luulisi myös löytyvän aktiivista peliseuraa sillä nykyään kommunikointi tapahtuu enemmänkin Skypessä tai muissa viestimissä kuin itse foorumin pulinaboardeilla.

  Mielestäni kaikenlainen valitus pelialueiden piilottamisesta on aikalailla turhaa, sillä niiden näkyvyydelle ei oikeasti ole tarvetta. Jos haluaa mukaan roolipeliin ja nähdä millaista meno siellä on, niin sitten liitytään ja jos paikka ei vastaa odotuksia niin sinne ei ole pakko jäädä roikkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitoksia kommentistasi! :D Ymmärrän että ihmisillä on tottakai eriäviä mielipiteitä tästä ja sanoit hyviä pointtejakin! Yksityisyys pelaajia ajatellen on tottakai mukavaa ja tuo ehkä jokseenkin turvallisemman fiiliksen kun kaikki eivät ole heti lukemassa niitä pelejä ja hahmoesittelyitä.. Ja saattaa olla että tämmöiset piilotetut alueet tuovat pelaajille tiettyä ryhmäytymistäkin, koska onhan se kivaa että on asioita jotka "on vain meidän porukalle". :D Kyllä mä sinänsä ymmärrän tämän ja kukin tekee tyylillään!

   Mielestäni on kuitenkin mukavampaa jos mahdollisimman moni pelialue ja etenkin hahmoesittelyt on näkyvissä muillekin kuin pelkästään pelaajille, koska siten tosiaan vierailijatkin pääsevät vähän vilkuilemaan pelin kuvioita entuudestaan. Tämä ei tottakai ole välttämätöntä, mutta minusta mukavampaa. Myös vaikkapa niitä ajatellen, jotka haluaisivat olla edes jotenkin mukana roolipelipiireissä vaikkeivät itse vaikkapa ehdi pelaamaan. Vähän kuin fickejä lukisi, mutta vain roolipelimuodossa!

   Eikä tässä nyt ollut tarkoitus valittaa niinkään vaan ilmaista mun oma mielipide, melko kärkkäästi, myönnän, mutta kuitenkin. :D Ja kommenttina viimeiseen, en itse haluaisi kovin joutua tilanteeseen jossa olen vaivalla vääntänyt hahmon johonkin peliin ja sitten liittymisen jälkeen huomaankin ettei paikka vastaa odotuksia koska.. No sitten hyvä hahmo jää käyttämättä ja se on surullista. :D

   Mutta kuten sanottua, kaikki tekee tyylillään! Ja pelikohtaisesti eri asiat toimii eri tavalla! Sepäs tämän pelaamisen hienous sitten onkin.. :D

   Poista
 2. Meikäläisellä on kokemusta kopioinnista sen verran ainakin koira/susiroolipelien (isompien) puolelta että en itse liity avoinfoorumisiin peleihin. Tiedän kuuden vuoden kokemuksella että ainakin koiraeläinpeleissä ne kuvat lähtevät ainakin verkkaasti kävelemään jos copy-paste nappaus käy päinsä. Joskus on kokonaisia tietojakin kahmittu mukaan, en halua sormella osoittaa mutta monet nuoret ja kokemattomat pelaajat sortuvat kuvien vientiin ja etenkin suntuubipeleissä usein itää lukuisia hahmokopioita. Voin sanoa että itsekin ensimmäisen 6kk ajan pelasin kopioidun kuvan omistamalla hahmolla, mutta virheistä oppii asiallisella huomautuksella ja nyt olen itse kokeneempia sivistämässä. :)

  Hahmotietojen yms. tiedon piilotuksen myötä on tosin järkevää, ettei hahmoa voi ennen pelin foorumille pääsyä luoda. Itsellä tapauksessa on pettymys tullut, sillä vaikka ne tiedot siellä näkyi oli suhdesotku ihan muuta kuin hahmotiedot kertoivat, näinollen en pelistä jaksanut innostuakaan. :/

  True story *kohottaapi lasia*

  Mukava blogi sinulla, odotan innolla lisää mielipidetekstejä! :3

  - Eappanen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Aivan tajuttoman ikävää tämä kopioiminen ja voin uskoa että sitä tapahtuu varsinkin aloittelevien pelaajien keskuudessa ja varsinkin eläinropeissa, joissa kuvat pitää piirtää. Itseasiassa siskoni tuossa juuri pari päivää sitten huomautti randomisti, aiheeseen yhtään perehtymättä, kuinka ei halua laittaa ratsastuskuviaan julkisesti nettiin koska "on olemassa pikkutyttöjä jotka kopioi kuvia virtuaalitalleille ilman lupaa". Tuli vähän puskista koska en tiennyt siskoni olevan edes tietoinen tästä maailman puolesta, hahha :D

   Mutta joo ikävää on että esittelyjä ja kuvia kopioidaan, mutta kuten itsekin sanoit; asiallisella huomauksella uudetkin oppivat hyvät käytöstavat. :D Ja pysyn kannassani siinä mielessä että.. ei se jolta kopioidaan näyttäydy huonossa valossa vaan se joka kopioi. Eli jos tälläistä nyt sattuu, siitä voi huomauttaa nätisti ja uusi pelaaja toivon mukaan nöyrtyy ja.. lopettaa moisen toiminnan. Jos ei niin sitten.. no sitten se pelaaja tuskin pelaa kovin kauaa, koska ei kukaan halua sellaisen kanssa pelatakaan! Eihän?

   Kiitoksia taas kerran kommentista! :D Ja uutta tekstiä tulee toivon mukaan melko pian joten pysy kuulolla!

   Poista